Day: ноември 9, 2018

ВАКЦИНАЦИЈАТА ЗА СЕЗОНСКИ ГРИП ПРОДОЛЖУВА ОД ПОНЕДЕЛНИК

Центрите за јавно здравје ќе обезбедат дополнителни количини комерцијални вакцини за сезонски грип. Вакцинацијата за грип продолжува од понеделник, а скопскиот Центар ќе вакцинира и утре (сабота 10.11.2018 година). Министерството за здравство, заедно со Владата на Република Македонија, годинава првпат овозможи 28.000 дози на бесплатна вакцина против сезонски грип за лица над 65 години со […]

СО ФИЗИБИЛИТИ СТУДИЈАТА ЌЕ СЕ ИСПИТА МОЖНОСТА ЗА ПРАВЕЊЕ НА ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО

Тендерот кој е распишан од страна на Министерството за здравство е отворен на 3.11.2018 година и прибирањето на понудите трае до 14.11.2018 година. Оваа набавка се однесува на прибирање понуда за изработка на физибилити студија и анализа на можности и капацитети на услугата „Брза помош“ и „Домашна посета“. Физибилити студијата треба да покаже дали воопшто […]

МИЛОШЕВ: ПЕДИЈАТРИСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СЕ ВАЖЕН СЕГМЕНТ ВО ТРЕТМАНОТ И ЛЕКУВАЊЕТО НА НАЈМЛАДИТЕ ПАЦИЕНТИ

Министерството за здравство е посебно фокусирано на унапредување на статусот на целокупниот здравствен персонал и за таа цел се обезбедени средства и овозможено е зголемување на платите на здравствените работници од пет отсто оваа година.  Веќе од следната година ќе бидат зголемени дневниците за дежурства на докторите и медицинските сестри на клиниките и во болниците. Ова […]