Day: јануари 29, 2019

ВОЛЈАТА НА ЖЕНАТА Е НА ПРВО МЕСТО, УСВОЕН НОВИОТ ПРЕДЛОГ-ЗАКОН ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА

На денешната 117-та седница, Владата на Република Македонија го прифати и усвои новиот Предлог-закон за прекинување на бременоста, кој ќе биде доставен во Собранието на РМ. Законот е подготвен од Министерството за здравство. Со измените на Предлог-законот, се остварува правото на жената за безбеден прекин на бременоста и укинување на постојните административни процедури-бариери кои го […]

ЛАЖНА ВЕСТ Е ДЕКА ПОЧИНАЛА ЖЕНА ОД СЛЕПО ЦРЕВО НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР БИДЕЈЌИ НЕМАЛО СЛОБОДЕН КРЕВЕТ, БАРАМЕ ЈАВНО ИЗВИНУВАЊЕ ОД ПОРТАЛОТ „СКОПЈЕИНФО“

Министерството за здравство ја известува јавноста дека информацијата пласирана од порталот „Скопјеинфо“ под наслов „Скопјанка починала од слепо црево – немало слободен кревет во клинички“ е лажна вест и новинарски апсолутно не коректно и тенденциозно пренесено. Во текстот не е одговорено на ниту едно од петте новинарски прашања, што е базична писменост, неопходно за да […]