Day: мај 21, 2019

ДЕЛЕГАЦИЈА НА ВЛАДАТА НА РСМ ПОЛОЖИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ НА СПОМЕНИКОТ НА СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО УНИВЕРЗИТЕТСКИОТ КАМПУС „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

Делегација на Владата на Република Северна Македонија, од министерот за здравство д-р Венко Филипче, министерката без ресор задолжена за странски инвестиции Зорица Апостолска и државниот секретар во Министерството за образование Енвер Хусеин, положи свежо цвеќе на споменикот на Светите браќа Кирил и Методиј во универзитетскиот кампус „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. Со овој настан, […]

КРЕИРАВМЕ РЕСУРСНА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА ЗА ДА ОДГОВОРИМЕ НА ПРЕДИЗВИЦИТЕ ПО СЕКСУАЛНОТО И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЈЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ВО УСЛОВИ НА КРИЗА

Во услови на криза, погоденото население се соочува со огромни предизвици од аспект на сексуалното и репродуктивното здравје (СРЗ). Отежнатиот пристап до СРЗ услугите исто така потенцијално предизвикува зголемена смртност или морбидитет, отежнат пристап до контрацепција, компликации поврзани со абортус, сексуално и родово-базирано насилство, зголеменца инциденца на сексуално преносливи инфекции (СПИ), вклучително и ХИВ. Со […]