Day: јули 12, 2019

[РЕАКЦИЈА] СО ЛЕКАРИТЕ ОД СТРАНСТВО, ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЛЕКУВААТ ВО ЗЕМЈАВА, СЕ ЗАШТЕДУВА ОГРОМНА СУМА НА ПАРИ И РАСТЕ ЕКСПЕРТИЗАТА НА НАШИТЕ ЛЕКАРИ

Министервото за здравство реагира до печатениот медиум „Фокус“ за објавениот текст со наслов „Филипче нема пари за домашните лекари, а странските ги плаќа и по 4.000 евра!“, објавен во последниот број на изданието. Насловот и текстот не ја отсликува реалната состојба и политики на Министерството за здравство во однос на инвестирањето во нашите здравствени работници. […]

ДОСЕГА ВАКЦИНИРАНИ 32.653 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ СО МРП ВАКЦИНА, ЗА 30% НАМАЛЕН БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ ОД МОРБИЛИ, ВО ОДНОС НА МИНАТАТА НЕДЕЛА

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина, од почетокот на епидемијата со морбили (мали сипаници) во целата држава изнесува 32.653. Од нив, 16.082 деца се вакцинирани на територија на град Скопје, додека пак, 16.571 дете е вакцинирано во останатиот дел од државата. Во текот минатата […]