Day: август 1, 2019

ЛЕКОВИТЕ НА РЕЦЕПТ И СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИТЕ УСЛУГИ СЕГА ПОДОСТАПНИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ

Владата на Република Северна Македонија, на 148. седница ја усвои Предлог-уредбата за изменување на Уредбата за мрежата на здравствени установи. Со измените на Уредбата се овозможува проширување на мрежата на здравствени установи во делот на аптеките и руралните аптеки, како и во делот на специјалистите на секундарно ниво на здравствена заштита. Ова значи, дека се […]

ДОСЕГА ВАКЦИНИРАНИ 34.214 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ СО МРП ВАКЦИНА

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина, од почетокот на епидемијата со морбили (мали сипаници) во целата држава изнесува 34.214. Од нив, 16.333 деца се вакцинирани на територија на град Скопје, додека пак, 17.881 дете е вакцинирано во останатиот дел од државата. Од почетокот на […]

ВО КЛИНИКАТА „ЖАН МИТРЕВ“ И СЕГА И ПОНАТАМУ ЌЕ СЕ ИЗВРШУВААТ КАРДИОХИРУРШКИ ОПЕРАЦИИ НА ДЕЦАТА, КОИ СЕ НА ТОВАР НА ФОНДОТ СО ЕКСПЕРТИЗА ОД НАШИ ДОКТОРИ И ДОКТОРИ ОД РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Во врска со јавно изнесените информации во повеќе медиуми, Министерството за здравство информира дека досега до нас нема најава за оставки на доктори, но и доколку одредени доктори по сопствена иницијатива сакаат да ја напуштат Клиниката „Жан Митрев“, тоа не значи престанок на спојувањето на експертизите во државно и приватно здравство за унaпредување на квалитетот […]