Day: март 16, 2020

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ДЕНЕСКА ДОНЕСЕ НАРЕДБИ – ЕДНА ЗА МЕРКИ ЗА МОБИЛИЗАЦИЈА, ОРГАНИЗАЦИЈА И РАСПОРЕД НА РАБОТАТА НА СИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ И НИВНИТЕ ВРАБОТЕНИ И ЕДНА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА САМОИЗОЛАЦИЈА СО ДАВАЊЕ ПИСМЕНА ИЗЈАВА ПОД ПОЛНА МАТЕРИЈАЛНА, МОРАЛНА И КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ

Денеска Министерот за здравство Доц. Д-р. Венко Филипче, врз основа на член 55 став 1 од Законот за организација и работа на органите на државната управа (Службен весник на Република Македонија број 58/2000, 44/2002, 82/2008 и 51/2011), член 55 од Законот за заштита на населението од заразни болести (Службен весник на Република Македонија број 66/2004,139/2008,99/2009,149/2014,150/2015 […]

НЕМА НОВОДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ПАЦИЕНТИ-ОД ДЕНЕСКА СЕ ВОВЕДУВА ТЕЛЕФОНСКА ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА ЗА ГРАЃАНИ И РАНЛИВИ ГРУПИ ОД КЛИНИКАТА ЗА ПСИХИЈАТРИЈА

Министерот за здравство, Венко Филипче, на денешната редовна прес-конференција информираше дека нема новодијагностицирани пациенти, а првата пациентка кај која беше дијагностициран вирусот, денеска, е пуштена на домашно лекување, во сосем добра клиничка состојба. – Контролната слика на белите дробови, покажа дека нема големи последици, може да се упати на домашно лекување, а ќе повторам дека […]

НАРЕДБА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА САМОИЗОЛАЦИЈА ЗА СЕКОЈ ДРЖАВЈАНИН НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА КОЈ ВЛЕГУВА НА ГРАНИЧНИ ПРЕМИНИ, А ПАТУВА ОД ВИСОКО/СРЕДНО РИЗИЧНИ ЗЕМЈИ УТВРДЕНИ СО ЛИСТАТА НА СЗО

Врз основа на законски одредби и задолженија за утврдување на мерки за спречување на појава, внесување, рано откривање, спречување на ширењето и сузбивањето на Корона вирус COVID – 19, а заради заштита на населението од истиот, се издава НАРЕДБА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА САМОИЗЛОАЦИЈА за секој државјанин на Северна Македонија кој влегува на гранични премини, […]

ПРВАТА ПАЦИЕНТКА СО КОРОНА ВИРУС ДЕНЕСКА ЗАМИНУВА НА ДОМАШНО ЛЕКУВАЊЕ

Министерството за здравство информира дека првата пациентка со корона вирус денеска заминува на домашно лекување. Таа беше по вторпат тестирана по дијагностицирањето на вирусот според насоките и препораките на Светската здравствена организација. Здравствената состојба на пациентите позитивни на КОВИД-19 кои се лекуваат на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби е стабилна. Во стабилна состојба […]