Day: април 4, 2020

ПРИРАЧНИК ЗА УПРАВУВАЊЕ СО МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ НА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈАТА СО КОВИД-19.

Министерството за здравство информира дека е припремен „Прирачник за управување со менталното здравје на здравствените работници за време на пандемијата со КОВИД-19“. Во прирачникот се даваат совети и препораки на сите здравствени работници за грижа за ментално здравје во услови на КОВИД-19, кои е исто толку важно како и физичкото здравје. Прирачникот може да го […]

ПОТВРДЕНИ 53 НОВИ СЛУЧАИ ПОЗИТИВНИ НА КОВИД-19, ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 483 ЛИЦА, ВО ДЕНЕШНАТА СТАТИСТИКА ЕВИДЕНТИРАНИ 5 ПОЧИНАТИ ЛИЦА ОД КОРОНАВИРУС

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје починаа двајца пациенти заболени од коронавирус, жена од Лабуништа (Струга) на возраст од 71 година и маж на возраст од 77 години од Куманово кои беа хоспитализирани во исклучително тешка состојба. Институтот за јавно здравје информира за уште два смртни […]

ПРЕПОРАКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНАВИРУСОТ ЗА ЛИЦАТА СО ДИЈАБЕТЕС

Лицата со дијабетес може да имаат тешки симптоми и компликации во тек на инфекцијата со Ковид 19, но доколку дијабетесот е добро контролиран, тогаш ризикот за сериозни компликации е сличен како оној кај општата популација, укажуваат од Универзитетската клиника за ендокринологија. Се препорачува лицата со дијабетес да имаат информации за контакт со нивниот лекар или […]