Day: април 11, 2020

СЕ ИСТРАЖУВА СЛУЧАЈОТ СО ВЕЛЕШАНКАТА, СЕ ВКЛУЧУВААТ ПОВЕЌЕ ИНСТИТУЦИИ

По наодот дека починатата велешанка е позитивна на коронавирус, која со својот син беше пронајдена мртва пред два дена, Министерството ја проширува истрагата во која се вклучуваат повеќе институции. Денес во Институтот за јавно здравје се прави уште една анализа на материјалот кој е земен од трахеата за да се потврди позитивниот резултат на коронавирус. Што […]

ЗАШТИТНА ОПРЕМА ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ИМА ДОВОЛНО, ВО ТЕК Е НАБАВКА НА ДОПОЛНИТЕЛНИ КОЛИЧИНИ

Министерството за здравство најостро ги осудува паушалните обвинувањата изнесени од страна на г. Јанушев од ВМРО-ДПМНЕ за недостаток на заштитна опрема за медицинските лица во здравствените установи со кои се шири непотребна паника без изнесени факти. Министерството за здравство повторно информира дека опрема има доволно во резервите на Министерството кои се доставуваат на редовна основа […]

ПОТВРДЕНИ 49 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД-19, ВКУПНО ВО ЗЕМЈАТА СЕ ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 760 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ 2 ПАЦИЕНТИ ПОЗИТИВНИ НА ВИРУСОТ

Министерството за здравство информира дека во изминатите 24 часа се регистрирани 49 нови случаи на Ковид-19. По градови: Скопје – 13, Куманово – 14, Штип – 6, Прилеп -8, Велес-6, Гостивар -1 и Кочани -1. Со ова вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со Ковид-19 во нашата земја изнесува 760 лица. Според местото на живеење, досега […]

КЛИНИКАТА ЗА РАДИОТЕРАПИЈА И ОНКОЛОГИЈА ФУНКЦИОНИРА НЕПРЕЧЕНО И ВО УСЛОВИ НА КОВИД-19, ПАЦИЕНТИТЕ ДА ГИ ПОЧИТУВААТ ПРЕПОРАКИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНАВИРУС

Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија ги информира пациентите дека установата функционира непречено и во услови на COVID-19, поради специфичноста на малигните заболувања. Пациентите кои примаат хемотерапија и имунотерапија треба да се јават на редовниот закажан термин, како и пациентите со радиотераписки третман. Воедно, препорачливо е таблетарната терапија да ја подигне член на семејството на […]