Day: април 13, 2020

ПОТВРДЕНИ 26 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19-ВКУПНО ВО ЗЕМЈАТА 854 ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ПАЦИЕНТИ

Потврдени 26 нови случаи на Ковид 19 – вкупно во земјата 854 дијагностицирани пациенти На Инфективната клиника починаа 4 пациенти – оздравени 3 пациенти кои се лекуваа во домашни услови Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби починаа 4 пациенти; пациентка од Скопје (79г), пациент од Велес (58г), пациент […]

ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА, ПАЦИЕНТИ НА ДИЈАЛИЗА И ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБЕРГ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID 19

Почитувани, Корона вирус инфекцијата може да претставува сериозна закана за пациентите со бубрежни заболувања, особено за пациентите кои се на дијализа или се со трансплантиран бубрег.За таа цел од Универзитетската клиника за нефрологија се изготвени препораки за пациентите со бубрежни заболувања, вклучувајќи ги пациентите на дијализа (перитонеална или хемодијализа) и пациентите со трансплантиран бубрег.Сите пациенти […]