Day: септември 15, 2021

15 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ЛИМФОМ

Светскиот ден за кревање на свеста за лимфом, традиционално, се одбележува на 15 септември. Кон одбележувањето на овој ден се приклучува и Универзитетската клиника за хематологија со апел до населението за сериозноста на лимфомот како заболување и важноста од негова рана детекција и навремено лекување, што е возможно само преку заедничка соработка на пациентите и […]

ВЧЕРА АПЛИЦИРАНИ 13.493 ВАКЦИНИ

Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата, а во тек е и теренска вакцинација. На вакциналните пунктови во државата и на терен, заклучно со вчера вакцинирани се вкупно 763.965 граѓани. Прва доза вакцина вчера примиле 2.057 граѓани, а вкупно се вакцинирале 13.493 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 1.411.735 дози вакцини, а ревакцинирани […]