Author: Eneida Sulejmani

ФОРУМ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА СЗО – ПРЕДИЗВИЦИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПРОБЛЕМОТ НА ДЕБЕЛИНА

Фокус на денешниот форум во организација на СЗО беа предизвиците за справување со проблемот на дебелина, со посебен акцент на детската дебелина.-Нашата, како и земјите од Западен Балкан, се меѓу земјите во Европа со висока преваленца на дебелина.Министерството за здравство и Владата на РСМ продолжуваат да ја поддржуваат иницијативата на СЗО Европа за следење на […]

ВО ДЕНЕШНИОТ МЕЃУНАРОДЕН КОНГРЕС ЗА ПРИРОДНИ, ЗДРАВСТВЕНИ НАУКИ И ТЕХНОЛОГИЈА УЧЕСТВУВАШЕ МИНИСТЕРОТ САЛИ

Денешниот Меѓународен конгрес за природни, здравствени науки и технологија во соработка со Универзитетот за спорт во Тирана Universiteti i Prishtinës Universiteti Politeknik i Tiranes Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi” Trakya Üniversitesi Epoka University Kolegji AAB кој се одржува тука на ДУТ во Тетово е одлична можност за меѓусебна поддршка, поттикнување на соработката и размена на […]

ОТВОРАЊЕ НОВИ АМБУЛАНТИ, СОБИ ЗА ПАЦИЕНТИ И НОВА ГОЛЕМА ДНЕВНА БОЛНИЦА ЗА ПРИМАЊЕ ХЕМОТЕРАПИЈА – ПРОЕКТ НА МЗ И КЛИНИКАТА ЗА ОНКОЛОГИЈА ЗА ПРЕАДАПТАЦИЈА НА ТРЕТИОТ КАТ

Пренамена на неискористениот простор на Клиника за онкологија за отворање нови амбуланти, соби за пациенти и нова голема дневна болница за примање хемотерапија Правиме план за реализација со директорите, Никола Васев и Нехат Нухи при обиколка на третиот кат.Ова е заеднички проект на МЗ и Клиниката за онкологија за преадаптација на третиот кат, со цел […]

НОВА РАДИОТЕРАПИСКАТА МАШИНА – ЛИНЕАРЕН АЦЕЛЕРАТОР Е СТАВЕН ВО ФУНКЦИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО МАЛИГНИ ЗАБОЛУВАЊА НА КЛИНИКА ЗА РАДИОТЕРАПИЈА И ОНКОЛОГИЈА.

Нова радиотераписката машина – линеарен ацелератор е ставен во функција за пациентите со малигни заболувања на Клиника за радиотерапија и онкологија. По тој повод, денес ја посетив клиниката, каде заедно со директорот, д-р Никола Васев направивме обиколка на просториите каде е сместена оваа современа радиотераписка машина, што обезбедува голема успешност во третманот на канцерогените заболувања, […]

НОВА МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА ПРВПАТ СЕ ОБЕЗБЕДУВА ВО ПРИЛЕПСКАТА БОЛНИЦА

Нова магнетна резонанца првпат се обезбедува во прилепската болница.Со ова означуваме ново поглавје во сегментот зајакнување на дијагностика во оваа установа, кажа министерот Беким Сали при денешната посета во Општата болница во Прилеп.Овој апарат за магнетна резонанца е набавен како дел од ИПА фондовите за нашата држава за справување со здравствени закани и зајакнувањето преку […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО БЕКИМ САЛИ ДЕНЕС БЕШЕ ВО РАБОТНА ПОСЕТА ВО ИЗГРАДБАТА НА НОВАТА БОЛНИЦА ВО ШТИП

Министерот за здравство, Беким Сали заедно со директорот на штипската болница, Ален Георгиев и екперти од Проектната единица за реконструкција на ЈЗУ на лице место направија увид во текот на градежните работи на новиот објект на овва установа.– Разговаравме за предизвиците со кои се сочуваме во самата постапка при изградбата на новиот објект на оваа […]

МИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ УЧЕСТВУВАШЕ НА НАСТАНОТ ОРГАНИЗАРАН ОД УНИЈАТА НА ЗДРУЖЕНИЈА НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

Длабока почит кон шесте медицински сестри кои денеска постухмно беа одликувани, за нивната пожртвуваност, кажа министерот за здравство, Беким Сали на настанот организаран од Унијата на здруженија на медицински сестри по повод Меѓународната недела на сестринство и денес на Меѓународниот ден на медицинската сестра, потенцирајќи дека тие ги загубија животите во ковид пандемијата, вложувајќи го […]

„МЛАДИТЕ ЈА ПРЕЗЕМААТ ВЛАДАТА“, ДЕЛ ОД РЕГИОНАЛНАТА МЛАДИНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА #THINKFORWARD: YOUTH ACTION NOW!, ОРГАНИЗИРАНА ОД ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕУ КАКО ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА ЕВРОПСКА ГОДИНА НА МЛАДИТЕ

Пред премиерот Ковачевски и членовите на Владата на темата за регионална соработка и помирување говореше Бленди Ходаи, за менталното здравје на младите говореше Мимоза Серафимовска а за климатските промени и зелениот одговор на ЕУ, Марија Бургиева. Тие укажаа на неопходноста да се чуе нивниот глас и потребата да бидат поинтегрирани во донесувањето на одлуки во […]

MИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ ЗАЕДНО СО ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР РЕНДЕВСКИ, ПРИСУСТВУВАШЕ НА СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Mинистерот Беким Сали заедно со заменик министерот за здравство доц. д-р Владимир Рендевски, присуствуваше на свечената академија по повод одбележување на Меѓународниот ден на медицинските сестри и неделата на сестринството, во организација на Националното здружение на медицински сестри, техничари и акушерки (ЗМСТАМ). – Улогата на медицинските сестри во справувањето со пандемијата, како и постепеното нормализирање […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ РЕНДЕВСКИ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ИНСТИТУТОТЗАПАТОФИЗИЛОГИЈАИНУКЛЕАРНАМЕДИЦИНАПО ПОВОД ЈАПОНСКАТАДОНАЦИЈАНАЕХО-АПАРАТ.

Јапонскиот амбасадор Хиронори Савада информираше дека дигиталниот ултразвук е брендот Хитачи, упатувајќи благодарност што со донацијата се намалило времето за чекање на преглед на тироидната жлезда. Од 1996 година Јапонија поддржа 171 проект во вкупна вредност од 8,5 милиони евра, во секторот на здравство, образование и животна средина, од кои 23 проекти се потпишани во […]