ПОЧЕТОКОТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ЌЕ ЗАВИСИ ОД ЕПИДЕМИОЛОШКАТА СОСТОЈБА ВО ДРЖАВАТА

Министерството за здравство ја информира јавноста дека членовите на Комисијата за заразни болести на денешниот состанок дискутираа за повеќе предлог мерки, за кои дополнително ќе се донесат одлуки и заклучоци. На Комисијата се разгледуваше предлогот за скратување на времето на изолација на позитивни од тестирани на SARS-CoV-2 кои се асимптоматски случаи. За овој предлог членовите […]

ЗГОЛЕМЕН БРОЈ РЕИНФЕКЦИИ СО КОВИД 19, РАСТЕ ПРОЦЕНТОТ НА ЗАРАЗЕНИ СО ОМИКРОН

Министерството за здравство ја информира јавноста дека согласно анализите на Институтот за јавно здравје, во период од една седмица за 51%, е зголемен бројот на позитивни од тестирани на SARS-CoV-2. Регистрирани се заболени лица од сите возрасни групи. Најзастапени се возрасните групи на лица на возраст од 30-39(27%), 20-29(24%) и 40-49(17%). Најмал број е регистриран […]

ЦЕЛОСНО РЕНОВИРАН И ОПРЕМЕН ОДДЕЛОТ ЗА НЕФРОЛОГИЈА НА ДЕТСКА КЛИНИКА

Одделот за нефрологија на Универзитетската клиника за детски болести е целосно реновиран и опремен. Со ова значително се подобруваат условите и капацитети на грижата за децата. -Оваа институција со години наназад е позната по својата експертиза, по своето реноме. На медицинскиот тим од Клиниката му посакувам успешна работа, а на малите борци што побрзо издвојување […]

НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА ЗАВРШИ ИНСТАЛАЦИЈАТА И ОБУКАТА ЗА РАБОТА НА НОВИОТ ПРОТОЧЕН ЦИТОМЕТАР

На Клиниката за хематологија заврши инсталацијата и обуката за работа на новиот проточен цитометар. Набавката на новиот апарат ќе ја унапреди и осовремени работата и ќе овозможи адекватно да се одговори на секојдневно зголемениот обем на работа. Лабораторијата за имунолошки анализи на Клиниката е единствена од овој вид во нашата држава и во неа се […]

ВО 2022 ГОДИНА 5% ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА СИТЕ ВРАБОТЕНИ ВО ЗДРАВСТВО

Министерот за здравство д-р Венко Филипче одржа работен состанок со синдикалните здруженија на здравствените работници, на кој се потпиша анекс на колективниот договор, според кој во годината што следува е предвидено да се реализира зголемување на платите за 5% за сите вработени во здравството. Вкупно 600 милиони денари се издвоени за оваа намена за 2022 […]

УРГЕНТНИОТ ЦЕНТАР ВО СПЕЦИЈАЛНАТА БОЛНИЦА ЗА ГИНЕКОЛОГИЈА-ЧАИР ОПРЕМЕН ПО СИТЕ ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ

Во Специјалната болница за гинекологија и акушерство „Мајка тереза“-Чаир пуштен е во употреба целосно реновираниот ургентен центар опремен по сите европски стандарди. Министерот за здравство, д-р Венко Филипче по тој повод истакна дека во изминатите четири години овде се направени многу значајни инвестиции, а сето тоа врз основа на добро направениот план кој ги опфаќа […]

МЗ: 67% ОД НОВИТЕ СЛУЧАИ И 85% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ СО КОВИД 19 СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19, во период од 6 август заклучно со 23 декември. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.Во период од 06.08 до 23.12.2021 на територија на државата 66.857 […]

ПОСЛЕ 70 ГОДИНИ ЦЕЛОСНО РЕНОВИРАНИ 1.300 КВАДРАТНИ МЕТРИ НА КЛИНИКАТА ЗА ОРТОПЕДИЈА

Од денеска во функција на пациентите се реновираните простории на УК за ортопедија со што се заокружи планот за целосна обнова на зградата на хируршките клиники, во која 70 тина години не беше сменето ништо. Клиниката за ортопедија, сега после многу години ги добива најсовремените услови и стандарди, истакна во изјава за медиумите министерот за […]

ОД ЈАНУАРИ ЌЕ СЕ ИСПЛАЌА МЕСЕЧЕН НАДОМЕСТ ЗА СПЕЦИЈАЛИЗАНТИТЕ КОИ ПОЧНАА СО СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА ВО СЕПТЕМВРИ ГОДИНАВА

Министерството за здравство ги информира приватните специјализанти кои почнаа со специјализација од септември 2021 година дека месечниот надомест ќе почне да им се исплаќа од јануари 2022 година. На специјализантите ќе им се исплатат и заостанатите месечни надоместоци, односно од септември заклучно со крај на 2021 година.За првпат, почнувајќи од 2018 година, приватните специјализанти за […]

ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА НОВИОТ ТОМОГРАФ ВО ОБ КИЧЕВО – БОЛНИЦАТА „СВЕТИ ЕРАЗМО“ ВО ОХРИД ОД ЕУ ДОБИ АПАРАТ ЗА КОМПЈУТЕРСКО СНИМАЊЕ, ПРВ ВО РЕГИОНОТ ПО ПОЛА ВЕК

Општа болница Кичево првпат добива најсофистициран апарат за компјутерска томографија (КТ). Кичевци повеќе нема да патуваат до Гостивар, Тетово или Скопје за преглед. Веќе пациентите нема да бидат во агонија додека чекаат термин за дијагностицирање или контрола на сериозни заболувања. -Со новите апарати овозможуваме полесна работа и на специјалистите од различни области. Изразувам голема благодарност […]