MИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ ЗАЕДНО СО ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР РЕНДЕВСКИ, ПРИСУСТВУВАШЕ НА СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Mинистерот Беким Сали заедно со заменик министерот за здравство доц. д-р Владимир Рендевски, присуствуваше на свечената академија по повод одбележување на Меѓународниот ден на медицинските сестри и неделата на сестринството, во организација на Националното здружение на медицински сестри, техничари и акушерки (ЗМСТАМ). – Улогата на медицинските сестри во справувањето со пандемијата, како и постепеното нормализирање […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ РЕНДЕВСКИ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ИНСТИТУТОТЗАПАТОФИЗИЛОГИЈАИНУКЛЕАРНАМЕДИЦИНАПО ПОВОД ЈАПОНСКАТАДОНАЦИЈАНАЕХО-АПАРАТ.

Јапонскиот амбасадор Хиронори Савада информираше дека дигиталниот ултразвук е брендот Хитачи, упатувајќи благодарност што со донацијата се намалило времето за чекање на преглед на тироидната жлезда. Од 1996 година Јапонија поддржа 171 проект во вкупна вредност од 8,5 милиони евра, во секторот на здравство, образование и животна средина, од кои 23 проекти се потпишани во […]

ДНЕВНА СРЕДБА НА ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ВЛАДИМИР РЕНДЕВСКИ СО ДЕЦАТА СО ДИЈАБЕТЕС ТИП 1 И НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ НА ХИПОДРОДМОТ ВО СКОПЈЕ

Денес заменик министерот за здравство, доц. д-р Владимир Рендевски во коњичкиот клуб Хиподром, присуствуваше на дневна средба со Асоцијацијата за детски дијабетес на Македонија –БАЛАНС МК. На неформаланото дневно дружење, беа истакнати искуствата со кои родителите и децата со дијабетес, ги имаат во текот на секојдневниот живот, проблемите со кои се соочуваат, како и стратегиите […]

ОДБЕЛЕЖАНА “НЕДЕЛАТА НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЈЕ”

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетичари-МАГО ја одбележа „Неделата на женското здравје” како дел од кампањата за обезбедување подобра институционална заштита на жените и професионално здравствено информирање за сите превентивни прегледи. На настанот беше претствавен и проектот „Мобилни гинеколошки амбуланти“, а се разговараше и за развивање нова стратегија за ХПВ вакцината во РСМ, каде што […]

ОДРЖАНА СТРУЧНА СРЕДБА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЈА ЗА ДИЈАБЕТЕС ПРИ МЗ, НА ТЕМА – МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ПРИСТАП ВО ТРЕТМАНОТ НА ДИЈАБЕТИЧАРИТЕ

Одржана стручна средба во организација на Националната комисија за дијабетес при МЗ, на тема – мултидисциплинарен пристап во третманот на дијабетичарите. – Грижата за оваа категорија пациенти е еден од врвните приоритети на Министерството за здравство и континуирано вложуваме во унапредување на условите за третман на пациентите со дијабетес. Активното вклучување на лекарите од примарна […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ, ЗАЕДНО СО МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ- АКУШЕРКИ НА ГАК ГО ОДБЕЛЕЖАА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА АКУШЕРКИ

Министерот за здравство, Беким Сали, заедно со медицинските сестри- акушерки го одбележаа Меѓународниот ден на акушерките 5 мај. -Тие се синоним за раѓање нов живот, важна алка во гинеколошкиот тим и значајна поддршка на идните мајки за олеснување на породувањето. Токму на нивниот ден, заедно со менаџментот на ГАК им се заблагодаривме за нивниот професионален […]

РЕНОВИРАЊЕ НА УРГЕНТИОТ ХИРУРШКИ ЦЕНТАР

Од Универзитетската клиника за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација, интензивно лекување и ургентен центар (ТОАРИЛУЦ) информираат дека се почнати активности за реновирање на Ургентиот хируршки центар, што ќе се реализираат во траење од еден, најдоцна до два месеца. Во овој период на реновирање, пациентите со итна патологија ќе се примаат во просториите на амбулантниот дел на […]

ФОРУМ – 100 ДЕНА ОД МАНДАТОТ НА НОВАТА ВЛАДА

Министерот за здравство, Беким Сали на денешниот Форум „100 дена од мандатот на новата Влада на РСМакедонија” во своето обраќање ја потенцираше важноста од вакцинацијата како најдобра и најефикасна мерка за заштита на здравјето на населението. – Конкретно изминатите 100 дена посебно се фокусиравме на индивидуален пристап со цел да ја доближиме имунизацијата поблиску до […]

100 ДЕНА ВЛАДА – НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА, ЗАЈАКНАТА ДИЈАГНОСТИКА И БРОЈНИ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЗДРАВСТВОТО И ВО УСЛОВИ НА КОВИД ПАНДЕМИЈА

Во континуитет обезбедуваме нова најсовремена медицинска опрема за јавните здравствени установи, со цел унапредување на условите за третман на пациентите и подигнување на квалитетот на здравствените услуги. На Институтот за радиологија, деновиве се инсталирани четири нови апарати за компјутерска томографија и за магнетна резонанца, обезбедени во соработка со Светска банка. Со оваа инвестиција овозможуваме побрз пристап […]

ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈА – ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НАПРЕДОКОТ И ПОТЕНЦИЈАЛОТ НА ВАКЦИНИТЕ ЗА ОВОЗМОЖУВАЊЕ КВАЛИТЕТЕН ДОЛГ ЖИВОТ

Европската недела на имунизација, што секоја година традиционално се одбележува од 24 до 30 април, 2022 година е поволен момент да размислиме за важноста на вакцинацијата, како еден од темелите на функционален јавно здравствен систем. Оваа година, Европската недела на имунизација  ги истакнува историските постигнувања на вакцинацијата, вклучувајќи го и напредокот кон глобалната ерадикација на […]