МИНИСТЕРОТ САЛИ НА ПЕТГОДИШНИОТ ЈУБИЛЕЈ НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА ЛЕКАРИ СПЕЦИЈАЛИЗАНТИ

Одлична дружба со младите лекари специјализанти со кои имаме воспоставено успешна соработка.Тие се движечка сила и ќе продолжиме заеднички да ги креираме здравствените политики,рече министерот за здравство Беким Сали на петгодишниот јубилеј на Здружението на лекари специјализанти.Честитајќи го јубилејот, им посака и натаму да продолжат во придонесот за унапредување на здравствениот систем.

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

По повод 30 мај – Светскиот ден на лицата со мултипла склероза Националното здружение на лицата со Мултипла склероза, организираше настан на кој говореа:  претседателката на Националното здружение за МС, Ана Карајанова Димитрушева, сопругата на претседателот на РСМ проф. Д-р Елизабета Ѓоргиевска, заменик министерот за Здравство Доц. Д-р Владимир Рендевски, директорот на секторот за фармација […]

ЈАВНА РАСПРАВА СО ПЛОДНА ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЈЕ

Министерот за здравство, Беким Сали, во Собранието на РСМ присуствуваше на јавна расправа со плодна дискусија со експерти во областа ин витро фертилизација, невладиниот сектор и меѓународни организации по повод денот на одбележување на женското здравје. -Министерот Сали во своето обраќање посебен акцент стави на активностите за унапредување на женското и репродуктивно здравје, тема која […]

МИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ

Министерот за здравство, Беким Сали, присуствуваше на интернационалната конференција на Министерството за финансии. – Со задоволство ја прифатив поканата да присуствувам на отворањето на интернационалната конференција на Министерството за финансии заедно со премиерот, Димитар Ковачевски и министерот за финансии, Фатмир Бесими. На наше огромно задоволство, дел од овој настан е и Пол Кругман, почитуван професор […]

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ТУМОР СИМПОЗИУМ ПОСВЕТЕН НА ДИЈАГНОСТИКАТА И ТРЕТМАНОТ НА ТУМОРИ НА ЦРНИОТ ДРОБ

Мултидисциплинарен тумор симпозиум посветен на дијагностиката и третманот на тумори на црниот дроб. – Нашата држава е една од првите земји во регионот заедно со Словенија која веќе има оформено прва национална декларација за борба против канцер на црн дроб, поддржана и се спроведува со континуирана помош на Министерството за здравство, истакна д-р Беким Сали […]

МИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ СЕ ОБРАТИ НА 75-ТА АСАМБЛЕЈА НА СЗО ВО ЖЕНЕВА

Министерот за здравство, д-р Беким Сали учествува на 75-та Асамблеја на Светската здравствена организација во Женева, Швајцарија.Во рамки на своето обраќање, на тема „Здравје за мир и мир за здравје”, министерот Сали се осврна на реализираните активности и подготвеноста на здравствениот систем за што поуспешно справување  со ковид пандемијата, што е добра основа и за […]

ВЕЖБИ ВО БРЕМЕНОСТ НА КЛИНИКА ЗА ФИЗИКАЛНА МЕДИЦИНА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Од Универзитетската клиника за физикална медицина и рехабилитација информираат дека е почнато со спроведување програма за вежби во бременост со цел подобрување на здравјето на идните мајки. За терапевтските вежби треба претходна согласност од матичен гинеколог. Адаптирани се според стадиумот на бременоста и се спроведуваат под стручен надзор на физиотерапевт и физијатар. Покрај вежби, се […]

ОБУКИ ЗА РОДОВО БАЗИРАНО И СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО И СООДВЕТНО ПОСТАПУВАЊЕ СО ЖРТВИТЕ

Се грижиме за обезбедување здравствена услуга за жртвите на семејно насилство и заеднички со сите вклучени институции обезбедуваме специфични обуки за здравствени работници на различни нивоа. Ја унапредуваме свесноста за родово базирано и семејно насилство и соодветно постапување со жртвите. Согласно новиот Закон за семејно насилство Министерство за здравство има надлежност да подготви специфични обуки […]

ФОРУМ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА СЗО – ПРЕДИЗВИЦИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПРОБЛЕМОТ НА ДЕБЕЛИНА

Фокус на денешниот форум во организација на СЗО беа предизвиците за справување со проблемот на дебелина, со посебен акцент на детската дебелина.-Нашата, како и земјите од Западен Балкан, се меѓу земјите во Европа со висока преваленца на дебелина.Министерството за здравство и Владата на РСМ продолжуваат да ја поддржуваат иницијативата на СЗО Европа за следење на […]

ВО ДЕНЕШНИОТ МЕЃУНАРОДЕН КОНГРЕС ЗА ПРИРОДНИ, ЗДРАВСТВЕНИ НАУКИ И ТЕХНОЛОГИЈА УЧЕСТВУВАШЕ МИНИСТЕРОТ САЛИ

Денешниот Меѓународен конгрес за природни, здравствени науки и технологија во соработка со Универзитетот за спорт во Тирана Universiteti i Prishtinës Universiteti Politeknik i Tiranes Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi” Trakya Üniversitesi Epoka University Kolegji AAB кој се одржува тука на ДУТ во Тетово е одлична можност за меѓусебна поддршка, поттикнување на соработката и размена на […]