Со целосната имплементација на Е-рецепт најголем бенефит имаат граѓаните

Министерството за здравство сака да ја извести јавноста во Република Македонија дека денеска успешно стартуваше системот „Национален систем за електронска евиденција во здравството“ и тоа во делот на електронско упатување со закажување и Е-рецепт. 

Стандарди за акредитација

Содржина на стандардите Овој нацрт-документ е наменет за болниците и се состои од шест поглавја: Станува збор за следниве поглавја: – Управување и раководење – Човечки ресурси – Управување со информации – Управување со ризик и безбедност на пациенти – Лечење на пациенти – Специфични клинички услуги Линк до документот – Стандарди за акредитација(работна верзија) […]

31st Plenary Meeting of the SEE Health Network takes important decisions

On 20-21 June 2013 the SEE Health Network held its regular 31st Plenary Meeting in Chisinau, Republic of Moldova under the Presidency of Dr. Andrei Usatii, Minister of Health. The meeting was organized by the SEE Health Network Executive Committee and Secretariat with the excellent and full support by the Ministry of Health of the Republic of […]

TAIEX workshop on “Harmonization and Mutual Recognition of Health Professionals’ Qualifications in Europe” takes place in Chisinau

  A subregional workshop on harmonization and mutual recognition of health professionals’ qualifications in Europe took place in Chisinau, on 18-19 June 2013, under the auspices of the SEE Health Network Presidency of the Republic of Moldova. The workshop was organized by the European Commission TAIEX Office with the kind support of the Ministry of Health of the host […]

SEEHN Plenary meeting working documents MOLDAVIA

  Dear All,   Please find out all the working and information documents for the SEEHN Plenary meeting at Moldova which will be held 20-21st of June 2013. You can download the documents from the link below: 31st SEEHN Plenary session working and information documents

Мој термин – ЗУ од специјалистичко – консултативна дејност

Лекарот – специјалист во Мој Термин ја има следнaта улога: да ги креира термините (Време за прием) за преглед на пациенти, и да изврши преглед на пациентите врз основа на добиениот Е-упат. Креирањето на Време за прием се прави во системот Мој Термин, со најава со единствено корисничко име и лозинка или со помош на […]

Потпишан заеднички Меморандум за разбирање за соработка во здравството меѓу Ввладата на Република Македонија и Владата на државата Катар

Во Владата на РМ вчера беше потпишан заеднички Меморандумот  од областа на здравството, со кој се отвора сериозен простор за соработка во областа на медицината на највисоко ниво, размена на кадар, искуства, технологии и методи. Со посебен акцент на зајакнување на заедничките односи во областа на здравството и медицинските истражувања и практики; во превенција и […]

Policy dialogue on health service delivery in the Republic of Moldova

Policy dialogue in Republic of Moldova, 14–15 March 2013. A policy dialogue on health service delivery, with an emphasis on primary health care (PHC) and access to services was held in the Republic of Moldova on 14-15 March 2013. The event was organized by the Ministry of Health with WHO/Europe support and brought together the […]