НЕДЕЛНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ХРОНИЧНИ ЗАБОЛУВАЊА НА ПОЧИНАТИ ПАЦИЕНТИ СО КОВИД 19 И ТИП НА ВАКЦИНА КОЈА ЈА ПРИМИЛЕ (15.10-21.10.2021)

Министерството за здравство ја објавува неделната информација за  починати лица со Ковид 19 кои биле комплетно вакцинирани, какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле  две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена.   Во период од […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.589.004 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 46% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 7.739 дози вакцини, од кои 748 се аплицирани како прва доза, 1.629 се ревакцинирани, а 5.362 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 25 октомври вкупно се вакцинирани 801.988 граѓани, ревакцинирани се 771.165 а трета доза примиле 15.851 лице. Од вкупниот број граѓани над 40-годишна возраст – […]

НЕВАКЦИНИРАНИ 74% ОД НОВИТЕ СЛУЧАИ И 76% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ СО КОВИД

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19, во период од 06 август, заклучно со 21 октомври. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина. Во период од 06.08 до 21.10.2021 на територија на државата […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.574.184 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 46% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 4.933 дози вакцини, од кои 483 се аплицирани како прва доза, 1.150 се ревакцинирани, а 3.300 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 21 октомври вкупно се вакцинирани 800.718 граѓани, ревакцинирани се 767.800 а трета доза примиле 5.666 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се […]

МЗ ЌЕ НАБАВИ МОЛНУПИРАВИР ЕДИНСТВЕНИОТ ЛЕК ЗА КОВИД 19

Министерството за здравство ја информира јавноста дека ќе го набави лекот Молнупиравир, единствен лек против Ковид 19. Министерството проактивно стапи во контакт со производителот на лекот, компанијата МСД, и за кратко време ќе почнат преговорите за негова набавка. Лекот Молнупиравир е во форма на таблета и може да го примаат сите пациенти кои се позитивни […]

ПРВА ДОЗА ВАКЦИНА ПРИМИЛЕ 49,4 ОТСТО ОД НАСЕЛЕНИЕТО НАД 18 ГОДИНИ

Вакцинацијата се одвива со добро темпо на територијата на целата држава. Заклучно со 17-ти октомври, со една доза на вакцина против Ковид-19 вакцинирани се 49,4 отсто од населението над 18–годишна возраст. Кај лицата над 40–годишна возраст опфатот со една доза изнесува 57 отсто, кај лицата на возраст од 18 до 39 години опфатот со една […]

ВАКЦИНИРАНИТЕ СО СИНОВАК И СИНОФАРМ ТРЕТА ДОЗА МОЖЕ ДА ПРИМАТ ТРИ МЕСЕЦИ ПО РЕВАКЦИНА

Националниот Комитет за имунизација донесе одлука со која препорачува, граѓаните кои се вакцинирани и ревакцинирани со вакцините на производителите Синовак и Синофарм, трета доза вакцина може да примат по изминати три месеци од ревакцинација. Вакцинацијата со трета доза е со вакцина на производителот Фајзер, а вакцинацијата е без закажан термин на кој било вакцинален пункт […]

ПОЧНА СКРИНИНГОТ НА УЧЕНИЦИТЕ, ПРВИ СЕ ТЕСТИРААТ СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ВО СКОПЈЕ

Почна скринингот во девет средни училишта во Скопје, при што ќе се тестираат 258 средношколци. Низ државата продолжува во Кривогаштани, Берово, Вевчани, Дебарца, Демир Капија, Дојран, Зрновци, Конче, Лозово, Могила, Новаци, Пехчево, Старо Нагоричане и Центар Жупа. Тестирањето на учениците се спроведува во просторија одредена од училиштето, а тестирањето трае помалку од една минута. Тоа […]

ОД 8 ДО 14 ОКТОМВРИ ОД КОВИД-19 ПОЧИНАЛЕ 105 ЛИЦА, ОД КОИ 79 НЕ БИЛЕ ВАКЦИНИРАНИ

Во период од 08.10 до 14.10.2021, починале 105 пациенти со Ковид-19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во период од 8.10 до 14.10, вакцинирани биле 26 пациенти починати со Ковид-19. Само еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години.   Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.563.990 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 45 ОТСТО ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ

Во текот на вчерашниот ден се аплицирани вкупно 3.475 дози вакцини, од кои 917 се аплицирани како прва доза, 2.509 се ревакцинирани, а 49 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 18 октомври вкупно се вакцинирани 799.762 граѓани, ревакцинирани се 763.031, а трета доза примиле 1.197 граѓани. 54% од граѓаните над 40-годишна возраст се ревакцинирани, […]