Сектор за примарна здравствена заштита

Нова мега мерка на МЗ-доделени лиценци за подвижни аптеки во 10 региони

Нова мега мерка на МЗ-доделени лиценци за подвижни аптеки во 10 региони

Доделување десет нови лиценци за подвижни аптеки во десет региони во Република Македонија е нова мега мерка на Министерството за здравство, која денеска на прес-конференција ја објави вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров. Оваа мерка, посочи, е за нови 10 подвижни аптеки во 10 региони со што се опфатени 542 населени места или над […]

Објавено на октомври 26, 2016 Повеќе →
Во поликлиника Букурешт отворен нов кабинет за страбизам

Во поликлиника Букурешт отворен нов кабинет за страбизам

По повеќе од десет години во Здравствен дом Скопје во Поликлиника Букурешт се отвора нов кабинет за страбизам, во делот на офталмологијата, изјави при посетата министерот за здравство Никола Тодоров. – Во Скопје нема друг ваков кабинет на секундарно ниво. Тоа е нешто што недостигаше и во Здравствен дом Скопје, па сите пациенти за оваа […]

Објавено на октомври 7, 2016 Повеќе →
Отворен нов пункт за дисперзиран логопед во поликлиника Драчево

Отворен нов пункт за дисперзиран логопед во поликлиника Драчево

Нов пункт со дисперзиран логопед е промовиран во Поликлиниката во Драчево. Логопедот работи секој вторник и четврток, а од 1 октомври ќе работи и во понеделник и во среда. Станува збор за 10. специјалистичка специјалистичка служба во Поликлиниката во Драчево и шести дисперзиран логопед во Скопје, покрај претходните пет кои фунционираат во поликлиниките „Јане Сандански“, Букурешт, во Ченто, […]

Објавено на септември 26, 2016 Повеќе →
Матичен доктор во Пештани и Ранковце – почнуваат со работа амбулантите во рурални средини

Матичен доктор во Пештани и Ранковце – почнуваат со работа амбулантите во рурални средини

Во втората половина или најдоцна до крајот на месецов ќе почнат со работа првите амбуланти во руралните средини за кои неодамна го отворивме  огласот за отворање ординации на матични доктори по општа медицина, најави денеска министерот за здрвство Никола Тодоров. Во постапката за отворање за најголем дел од амбулантите веќе е завршена или е во […]

Објавено на јуни 1, 2016 Повеќе →
Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Нов пункт на Итна медицинска помош (ИМП) е отворен во општина Чучер Сандево, која опфаќа 14 населени места со 20.000 жители. Станува збор за осми по ред пункт на ИМП на подрачјето на Скопје. Пунтот е лоциран во амбулантата Сандево, ќе работи 24 часа, ќе има по еден тим и едно возило. Министерот за здравство […]

Објавено на април 11, 2016 Повеќе →
Амбулантата во Маџари целосно реконструирана и со нов лик по 50 години

Амбулантата во Маџари целосно реконструирана и со нов лик по 50 години

Амбулантата во Маџари е комплетно реконструирана. По 50 гдини откако е изградена доби целосно нов лик. Инвестицијата е на Здравствен дом, а со неа се подигнува квалитетот на здравствени услуги за пацинетите од овој регион. Реконструираната амбуланта ја посети министерот за здравство Никола Тодоров заедно со директорката на Здравствен дом – Скопје Татјана Баевска Вучковиќ […]

Објавено на април 4, 2016 Повеќе →
Нова опрема и зголемен број услуги во Здравствен дом Железничар

Нова опрема и зголемен број услуги во Здравствен дом Железничар

Нова опрема во вредност од над два милиона денари е набавена и ставена во функција во Здравствен дом Железничар, каде се зголемува бројот на пациенти, како и услугите кои се даваат во оваа јавна здравствена установа. По повод набавката на новата опрема, министерот за здравство Никола Тодоров денеска го посети Здравствен дом Железничар, по што изјави дека […]

Објавено на март 7, 2016 Повеќе →
Со проектот „Домашна визита“ посетени над 118 илјади лица во цела држава

Со проектот „Домашна визита“ посетени над 118 илјади лица во цела држава

Во рамки на проектот „Домашна визита“, кој опфаќа превентивни здравствени прегледи со цел зголемување на грижата за постарите и изнемоштени лица и дополнително приближување на здравствената заштита до оваа категорија граѓани, од ноември 2013 година, кога почна неговото спроведување, досега, патронажните тимови во седум последователни бранови посетиле 118.684 лица во нивните домови. Станува збор за eден […]

Објавено на март 7, 2016 Повеќе →
Рурален доктор – за две години реализирани 160 илјади прегледи

Рурален доктор – за две години реализирани 160 илјади прегледи

Проектот Рурален доктор, во периодот од март 2014 година досега реализираше 160.000 прегледи на целата територија на држава. Станува збор за проект со кој се опфатени жителите на населени места во Република Македонија кои немаат директен пристап до здравствени услуги од примарно ниво во близина на местото на живеење, со цел да се овозможи подостапна здравствена заштита […]

Објавено на март 2, 2016 Повеќе →
Поликлиниката Драчево зајакната со еходијагностика на абдомен и тироидеа

Поликлиниката Драчево зајакната со еходијагностика на абдомен и тироидеа

Во новиот специјалистички кабинет еходијагностика на абдомен и тироидеа увид изврши министерот за здравство Никола Тодоров кој истакна дека кон поликлиниката Драчево гравитираат околу 80.000 жители и оваа поликлиника навистина имала потреба од проширување на услугите. – Станува збор за еходијагностика којашто досега воопшто не беше овозможена на пациентите од овој регион на градот. Станува […]

Објавено на март 2, 2016 Повеќе →