АКТУЕЛНО

ПОТВРДЕНИ 53 НОВИ СЛУЧАИ ПОЗИТИВНИ НА КОВИД-19, ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ИЗНЕСУВА 483 ЛИЦА, ВО ДЕНЕШНАТА СТАТИСТИКА ЕВИДЕНТИРАНИ 5 ПОЧИНАТИ ЛИЦА ОД КОРОНАВИРУС

Министерството за здравство информира дека на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје починаа двајца пациенти заболени од коронавирус, жена од Лабуништа (Струга) на возраст од 71 година и маж на возраст од 77 години од Куманово кои беа хоспитализирани во исклучително тешка состојба. Институтот за јавно здравје информира за уште два смртни […]

ПРЕПОРАКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО КОРОНАВИРУСОТ ЗА ЛИЦАТА СО ДИЈАБЕТЕС

Лицата со дијабетес може да имаат тешки симптоми и компликации во тек на инфекцијата со Ковид 19, но доколку дијабетесот е добро контролиран, тогаш ризикот за сериозни компликации е сличен како оној кај општата популација, укажуваат од Универзитетската клиника за ендокринологија. Се препорачува лицата со дијабетес да имаат информации за контакт со нивниот лекар или […]

ТЕЛЕФОНСКА ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА И ЗА ТРУДНИЦИТЕ И РОДИЛКИТЕ, ЛИЦАТА СО НАРУШЕН СЛУХ, ГОВОР И ГЛАС, КАКО И ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА НА АЛБАНСКИ ЈАЗИК ВО ПЕРИОД СО СПРАВУВАЊЕТО СО КОРОНАВИРУСОТ

Министерството за здравство информира дека во соработка со Клиниката за психијатрија отворени се уште 3 нови телефонски броеви за психолошка поддршка за трудниците и родилките, лицата со нарушување на слухот, говорот и гласот, како и психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик во периодот со справувањето со КОВИД-19 во Република Северна Македонија. На […]

ТЕСТОВИТЕ КОИ ГИ КОРИСТИ ПРИВАТНАТА КЛИНИКА СИСТИНА СЕ РАЗЛИЧЕН ТИП ОД ТЕСТОВИТЕ НА СИТЕ ОСТАНАТИ ИНСТИТУЦИИ, ТИЕ ТЕСТОВИ ГО ДЕТЕКТИРААТ ПРИСУСТВОТО НА АНТИТЕЛА НА ВИРУСОТ КОВИД-19, ДОДЕКА ОСТАНАТИТЕ ТЕСТОВИ ГО ДЕТЕКТИРААТ ДИРЕКТНОТО ПРИСУСТВО НА САМИОТ ВИРУС

Во однос на објавите во дел од медиумите за бројот на позитивни случаи од тестираните пациенти во Систина, Министерството за здравство го појаснува следното. Тестовите кои ги користи приватната клиника Систина се различен тип од тестовите на сите останати институции. Имено, тие тестови го детектираат присуството на анти тела на вирусот Ковид-19, додека останатите тестови […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОТВОРИ ПОСЕБНИ СМЕТКИ ЗА ДОНАЦИИ, МОЖЕ ДА СЕ ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, НО И ОПРЕМА СОГЛАСНО ЛИСТАТА НА ПРИОРИТЕТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО

Министерството за здравство им се заблагодарува на сите кои досега со донаци во парични средства и добра дадоа поддршка во напорите на институциите за справување со состојбата со Ковид-19 во земјата. Со оглед на бројните прашања и интересот за донации, министерството има отворено наменски донациски сметки.  За директна финансиска помош во парични донации за набавка […]

ВО ТРЕТМАНОТ НА ПОЗИТИВНИ ПАЦИЕНТИ НА КОВИД-19, МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ПОСТАПУВААТ ПО ПРОТОКОЛ НА КЛИНИКАТА ЗА ИНФЕКТИВНИ БОЛЕСТИ И ФЕБРИЛНИ СОСТОЈБИ

Министерството за здравство информира дека секој матичен лекар, кој преку „Мој Термин“ му закажува на својот пациент тестирање на Ковид-19, ги добива резултатите на пациентот и доколку на пациентот му се одреди домашно лекување точно ги знае насоките за негово следење. За пациент на домашно лекување, матичниот лекар постапува по претходно утврден и усвоен протокол […]

ФИЛИПЧЕ: ОВА СЕ ВРЕМИЊА И СИТУАЦИИ ВО КОИШТО НЕ ТРЕБА НИКОЈ ДА БИДЕ СТИГНАТИЗИРАН, ДРЖАВНИОТ КАРАНТИН Е МОДЕЛ КОЈШТО ГО ШТИТИ КОЛЕКТИВНОТО ЗДРАВЈЕ И ЗДРАВЈЕТО НА СЕКОЈ ГРАЃАНИН

Министерството за здравстсво апелира до граѓаните да не се стигматизираат и осудуваат луѓето кои се сместуваат во државен карантин. Се работи за наши граѓани кои се враќааат во својата земја од различни страни на светот. Во вакви моменти секој се чуствува најбезбедно дома, меѓу своите најблиски. Денеска, на редовната прес конференција, Министерот за здравство, Доц. […]

РЕАКЦИЈА ДО ПОРТАЛОТ А1ОН

Во однос на објавениот текст на порталот А1.он со наслов: Државата тестирањето го плаќа три до четри пати поскапо од приватните болници. https://a1on.mk/macedonia/drzhavata-testiranjeto-za-koronavirus-go-plakja-tri-do-chetiri-pati-poskapo-od-privatnite-bolnici/ Министерството за Здравство сака да ја информира јавноста за следното. Цената на набавката за тестовите е 1200 денари од тест. Министерството ги набави овие тестови во регуларна јавна набавка по нормална пазарна […]

ОД ДЕНЕСКА ВО НАШАТА ЗЕМЈА, ДВА ЗНАЧАЈНИ МЕЃУНАРОДНИ ПРОЕКТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСОТ

Од денеска Република Северна Македонија е една од земјите во кои ќе се спроведуваат два значајни меѓународни проекти за борба против коронавирусот. Имено, денеска Светската Здравствена Организација го потврди учеството на нашата земја во програмата „Солидарност“, што претставува голема, меѓународна студија дизајнирана да даде податоци за најефикасен треман во лекувањето на пациентите со КОВИД-19. Целта […]

ФИЛИПЧЕ: ПРВ СМРТЕН СЛУЧАЈ ОД КОРОНАВИРУС, ДА СЕ ПОЧИТУВААТ МЕРКИТЕ, БИДЕЈЌИ НИШТО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВАТ ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ, ДОКОЛКУ ГРАЃАНИТЕ НЕ ИМ ПОМАГААТ

Филипче: Прв смртен случај од коронавирусот Да се почитуваат мерките, бидејќи ништо не може да направат здравствените работници, доколку граѓаните не им помогнат Текст Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче на редовната прес-конференција соопшти дека во земјава го имаме првиот смртен случај од коронавирус, кој посмртно беше дијагностициран доцна синоќа. -За жал го имаме […]