Новости

Советување – бенефити од имунизацијата

Во организација на Министерството за здравство,  денеска се одржа советување на тема – бенефитите од вакцинација во РМ со учество на експерти од релевантни области во медицината кои имаат долгогодишно знаење и искуство во областа на имунизацијата, како кај нас, така и во светски рамки. Настанот го отвори министерот за здравство Никола Тодоров. -Целта е […]

Health care in rural areas

The Ministry of Health has started the implementation of a project entitled Rural doctor, that is focused on increasing the availability of health services for the citizens that do not have a direct access to primary-level health services, and for which, a continuous medical care is not provided within their own places of residence. 

Известување за здравствени установи со склучен договор за лиценца

Се известуваат сите здравствени установи кои имаат склучено Договор за лиценца (концесија) за вршење на здравствената дејност во мрежата на здравствени установи дека месечниот надомест за лиценца (концесија), кој досега го уплатуваа на сметката наведена во Договорот за лиценца (концесија), во иднина треба да го уплатуваат на следната сметка:   Примач: Министерство за здравство Банка: […]

Одржана конференција „Нови хоризонти во електронското здравство“

Во организација на Министерството за здравство, во сабота (01.03.2014), во конгресниот центар СЦ „Борис Трајковски“ се одржа конференција, на тема – „Нови хоризонти во електронското здравство“. На конференцијата стана збор за развојот, достигнувањата и идните планови на Националниот систем за електронски евиденции во здравството „Мој Термин“. За таа цел, преку динамични презентации беше прикажан системот Мој Термин […]

Листата на ОТЦ лековите наменети за продажба и надвор од аптеките

Почитувани, Во прилог се наоѓа утврдената листа на лекови без рецепт кои можат да се продаваат и надвор од аптеките, односно во  определени места за продажба, како што се супермаркетите и бензинските станици, лекови коишто ги исполнуваат потребните услови и кои имаат дозвола од МЗ да вршат продажба на лековите без рецепт. Имено, сите лекови од оваа Листа и досега се […]

Обуки за матичните лекари

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ (Дополнето) ПРОМЕНА НА РАСПОРЕДОТ ЗА ЕДУКАЦИИТЕ ЗА КЛИНИЧКИ УПАТСТВА  Проектот продолжува, Во меѓувреме ќе бидете известени за нов распоред и нов начин на реализација на започнатиот проект. Почитувани, Со овој допис, од име на Министерството за здравство би сакале да истакнеме дека минатиот викенд се одржа првата од серијата бесплатни обуки во организација […]

Набавка на опрема за новиот Медицински симулациски центар

Министерството за здравство распиша тендер за набавка на опрема за новиот Медицински симулациски центар во вредност од 37 милиони денари. Отворањето на понудите ќе се одржи на 16 септември, а се очекува опремата да пристигне до крајот на годинава.

Македонија ја одбележува Светската недела на доењето

Скопје, 1 август 2013 – Мајките во Македонија традиционално сакаат да дојат. Доењето има огромно значење за унапредување на здравјето на децата, и носи значаен социјален и економски бенефит за семејствата и општеството. Во Македонија, според податоците добиени од истражувањето на УНИЦЕФ во 2012 година, 90 отсто од децата биле доени во одреден период, 41 отсто од мајките дојат предоминантно, што […]

Стандарди за акредитација

Содржина на стандардите Овој нацрт-документ е наменет за болниците и се состои од шест поглавја: Станува збор за следниве поглавја: – Управување и раководење – Човечки ресурси – Управување со информации – Управување со ризик и безбедност на пациенти – Лечење на пациенти – Специфични клинички услуги Линк до документот – Стандарди за акредитација(работна верзија) […]