Новости

ПРОДОЛЖУВА НАЦИОНАЛНАТА СКРИНИНГ ПРОГРАМА ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ РАК НА ДОЈКА, СЕ НАБАВУВААТ НОВИ МАМОГРАФИ ЗА ЈЗУ ВО ДРЖАВАТА

Ракот на дојка е најчесто малигно заболување кај жените и месец октомври е посветен токму на борбата против ракот на дојка, неговата превенција и рано  детектирање.  Со цел навремена дијагностика и рано откривање на ова заболување, Министерството за здравство информира дека од 1 ноември продолжува националната скрининг програма за рано откривање на рак на дојка.   Ова […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ ГО ОТВОРИ ЦЕНТАРОТ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ ВО ОПШТАТА БОЛНИЦА ВО КОЧАНИ

Министерот за здравство, д-р Беким Сали денеска го отвори Центарот за ментално здравје во рамки на Општата болница со проширена дејност во Кочани. На свеченоста по повод отворањето присуствуваше и раководителката на канцеларијата на Светската здравствена организција (СЗО) во Скопје, Ане Јохансен, како и претставници од ресорното министерство и вработени во кочанската болница. Директорот на […]

ПРОМОВИРАН НОВ АНГИОГРАФ НА ИНСТИТУТ ЗА РАДИОЛОГИЈА ВО ВРЕДНОСТ ОД 47.2 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Нов ангиографски систем за интервентни радиолошки процедури, кој е единствен во приватниот и државниот сектор кај нас и во соседните држави, промовиравме денес на Институтот за радиологија. Апаратот е во вредност од 47.2 милиони денари, набавен со средства од Министерството за здравство, и може да се користи за изведување на сите радиолошки, невролошки, како и […]

УСПЕШНО ИЗВРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ ОД ПОЧИНАТ ДОНОР- 46 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ДОБИ НОВА ШАНСА ЗА ЖИВОТ

Рано утрово на Клиниката за државна кардиохирургија, 46 годишен пациент со тешка срцева болест доби срце од починат донор и нова шанса за живот. На Клиниката за урологија се направени и две трансплантации на бубрег кај млади пациенти со бубрежна слабост кои беа долги години на дијализа. Дополнително во наредните недели пациенти со коскени тумори […]

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ХРОНИЧНА МИЕЛОИДНА ЛЕУКЕМИЈА

Заедно со Здружението за помош на заболени од ХМЛ, како и Здружението за помош и поддршка на пациенти со хематолошки заболувања ХЕМА, денес заеднички го одбележуваме меѓународниот ден посветен на хроничната миелоична леукемија. -Овие лица не се сами во својата животна борба и имаат поддршка од целиот здравствен систем. Токму на Клиниката за хематологија е […]

ВО ТЕК ЕДУКАЦИИ ЗА СТАВАЊЕ ВО ФУНЦИЈА НА АПАРАТОТ ЗА ЗРАЧНА ТЕРАПИЈА ЗА ОНКОЛОШКИ ПАЦИЕНТИ ВО ГОБ 8 СЕПТЕМВРИ

Во ГОБ 8 Септември на патрониот празник на болницата беше презентиран проектот – воведување радиотерапија во оваа установа, ова беше повод за заедничкац посета заедно со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски. -Иницирана е постапка болницата да добие дозвола за радиотерапија и онкологија за поставениот акцелератор со врвна технологија за третман на малигните заболувања. Во моментот […]

ГОБ „8 СЕПТЕМВРИ“ СО НОВ ДИГИТАЛЕН АНГИОГРАФ И АПАРАТУРА ЗА ЕХО ДИЈАГНОСТИКА ОД ЈАПОНСКАТА GGP ПРОГРАМА

Заокружени се два значајни проекта финансирани преку јапонската Програма за мали грантови (GGP) чија вредност е над 160 илајди евра. Во ГОБ „8 Септември“ од денес пациентите со кардиоваскуларни заболувања имаат можност за дијагностика и лекување со новиот дигитален ангиограф на одделот за кардиологија во вредност од над 100 илјади евра, информира министерот за здравство, […]

СКРИНИНГ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РАК НА ГРЛО НА МАТКА ЗА ЖЕНИ ОД 36 ДО 45 ГОДИНИ – ЗАКАЖУВАЊЕ ПРЕГЛЕД НА SKRINING.MK

https://skrining.zdravstvo.gov.mk/papapplicationguide Со организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка, годинава, опфатени жените на возраст од 36 до 45 години, кои во последните три години немаат направено ПАП тест. Во рамки на скринингот, кој почна од април, годинава, преку националниот систем за електронско здравство, досега две илјади жени се пријавиле за скрининг во изминатите […]

ВО КБ ТЕТОВО ИНСТАЛИРАНА СОВРЕМЕНА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕГА

Министерот за здравство, Беким Сали ја посети Клиничката болница во Тетово, каде е инсталирана значајна медицинска опрема за оваа ЈЗУ. Опремата, обезбедена во соработка со СЗО и УСАИД, инсталирана е на одделението за интензивна нега, ургентен центар и анестезија и се состои од 15 пациент-монитори за интензивна нега. Клиничка болница Тетово е пример за успешно […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ ВО ПОСЕТА НА ДЕБАРСКАТА БОЛНИЦА

Министерот за здравство, Беким Сали ја посети Општата болница со проширена дејност во Дебар, која здравствени услуги нуди и за жителите од општина Центар Жупа, а по потреба и за тие од долнореканскиот крај, општина Маврово и Ростуше. -Имав прилика да ја посетам дебарската болница. Најпрво сакам да се заблагодарам на медицинскиот персонал, кој дава […]