ПРЕС ЦЕНТАР

ОДЛИЧНО ФУНКЦИОНИРА МОБИЛНИОТ СЕРВИС ЗА ЗДРАВСТВЕНА И СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА ВО РЕСЕН, ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ РЕАЛИЗИРАНИ СЕ 472 ПОСЕТИ

Одлично функционира мобилниот сервис за здравствена и социјална заштита во општина Ресен и околните места. За шест месеци реализирани се 472 посети. Одлично функционира мобилниот сервис за здравствена и социјална заштита во општина Ресен и околните места. За шест… Posted by Венко Филипче on Вторник, 16 јули 2019 Сервисот е сместен во Здравствениот дом во Ресен, […]

[РЕАКЦИЈА] ВМРО-ДПМНЕ ИЗНЕСУВА БРОЈНИ НЕВИСТИНИ, НЕ Е ОТВОРЕНА ЈАВНАТА НАБАВКА ЗА МАМОГРАФИ

Министерството за здравство најостро реагира за денешната прес-конференција на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, во која се изнесени бројни невистини. Во однос на обвинувањата дека во Министерството за здравство има сомнителни набавки, сакаме да ги потсетиме ВМРО-ДПМНЕ за одлуката на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, во која се вели дека нема место […]

[РЕАКЦИЈА] СО ЛЕКАРИТЕ ОД СТРАНСТВО, ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЛЕКУВААТ ВО ЗЕМЈАВА, СЕ ЗАШТЕДУВА ОГРОМНА СУМА НА ПАРИ И РАСТЕ ЕКСПЕРТИЗАТА НА НАШИТЕ ЛЕКАРИ

Министервото за здравство реагира до печатениот медиум „Фокус“ за објавениот текст со наслов „Филипче нема пари за домашните лекари, а странските ги плаќа и по 4.000 евра!“, објавен во последниот број на изданието. Насловот и текстот не ја отсликува реалната состојба и политики на Министерството за здравство во однос на инвестирањето во нашите здравствени работници. […]

НА ВЛАДИНА СЕДНИЦА ОДОБРЕНИ 931 СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА И 130 СУПСПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ ЗА ПЕРИОДОТ 2019-2022, УСВОЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА ЗА ПОТРЕБАТА ОД НАБАВКА НА ЛЕКОТ СПИНРАЗА И УСВОЕН ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 141. седница ја усвои предлог програмата за потребите од специјалистички и супспецијалистички кадар, согласно мрежата на здравствените установи (2019-2022) и одобрени се вкупно 931 специјализација. За 2019 година одобрени се 346 специјализации (од кои 22 специјализации се преземања од приватна специјализација, согласно член 150-а од Законот за здравствената […]

ПРЕКУ ПРЕВЕНТИВНАТА ПРОГРАМА ЗА ХИВ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО, ВО МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР „САКАМ ДА ЗНАМ“ – ВОДНО, БЕСПЛАТНИ УСЛУГИ ОД ДЕРМАТОЛОГ, ГИНЕКОЛОГ, ПСИХОЛОГ И БЕСПЛАТНА КОНТРАЦЕПЦИЈА И ТЕРАПИЈА ЗА СЕКСУАЛНО ПРЕНОСЛИВИ ИНФЕКЦИИ (СПИ)

Преку Превентивната програма за ХИВ на Министерството за здравство, во Младинскиот центар „Сакам да знам“ – Водно, се обезбедуваат бесплатни услуги од дерматолог, гинеколог, психолог и бесплатна контрацепција и терапија за сексуално преносливи инфекции (СПИ), поддржани од Клиниката за дерматологија, Клиниката за психијатрија и Клиниката за гинекологија и акушерство. Во овој центар, граѓаните можат бесплатно […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОБЈАВУВА ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА ВО СЛУЖБИТЕ НА ПАТРОНАЖНА ДЕЈНОСТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

  Со цел обезбедување на спроведувањето на патронажната дејност во рамки на здравствените домови и општите болници со проширена дејност на територијата на Република Северна Македонија, Министерството за здравство ги поканува сите заинтересирани медицински сестри кои имаат интерес да бидат ангажирани и да работат во службите за патронажна дејност, да се пријават и достават писмо […]

ДО 30 ЈУНИ Е ПРОДОЛЖЕН ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА НА ДОКТОРИ НА МЕДИЦИНА ВО ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА (ПЗЗ) ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ

Министерство за здравство информира дека јавниот повик за изразување на интерес за работа на доктори на медицина во примарна здравствена заштита (ПЗЗ) во здравствен дом, се продолжува до 30 јуни 2019 година. Ги повикуваме заинтересираните доктори на медицина со лиценца за работа во ПЗЗ да се пријават и да достават писмо за интерес до Министерството […]

ДОСЕГА ВАКЦИНИРАНИ 29.857 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ СО МРП ВАКЦИНА, ВО ИЗМИНАТАВА НЕДЕЛА ПРИЈАВЕНИ СЕ 70 НОВИ СЛУЧАИ НА МАЛИ СИПАНИЦИ, РОДИТЕЛИТЕ ЈА ПРЕПОЗНАА ВАЖНОСТА ЗА НАВРЕМЕНО ВАКЦИНИРАЊЕ НА ДЕЦАТА

Министерството за здравство информира дека вкупниот број на вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата во Република Северна Македонија изнесува 29.857. Од нив, 15.250 деца се вакцинирани на територија на градот Скопје, додека пак, во останатиот дел од државата вакцинирани се 14.607 деца. Родители ја препознаа важноста за […]

ПО ПОЖАРОТ ВО СКОПСКАТА НАСЕЛБА КИСЕЛА ВОДА, 9 ПАЦИЕНТИ ХОСПИТАЛИЗИРАНИ НА КЛИНИКАТА ЗА ТОКСИКОЛОГИЈА

Како последица од труење од чад, предизвикан од пожарот што избувна попладнево во скопската населба Кисела Вода, девет (9) пациенти се хоспитализирани на Универзитетската Клиника за токсикологија, при Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје. Пациентите се во добра општа состојба. Тројца пожарникари се повредени. Едниот од нив има изгореници на десната дланка и веднаш е […]

ДО 15 ЈУНИ ТРАЕ ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА НА ДОКТОРИ НА МЕДИЦИНА ВО ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ

Министерството за здравство ги повикува заинтересираните доктори на медицина со лиценца за работа во примарна здравствена заштита да се пријават на јавниот повик и да достават писмо за интерес до Министерството за здравство, најдоцна до 15.06.2019 година, со цел да се обезбеди можност за работа во траење од шест месеци. Согласно член 8 од Законот […]