Соопштенија

ПРОДОЛЖЕН ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА УЧЕСТВО НА ЗДРУЖЕНИЈА НА ГРАЃАНИ ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОГРАМАТА ЗА ЗАШТИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ОД ХИВ/СИДА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА 2017 ГОДИНА

Врз основа на член 55 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/00, 44/02, 82/08, 167/10 и 51/11) Mинистерот за здравство ја донесе следната  Во согласност со Програмата за заштита на населението од ХИВ/СИДА во Република Македонија за 2017 година (Службен весник на РМ, бр. […]

ДЕНЕСКА ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ Д-Р ГОЦЕ ЧАКАРОВСКИ СЕ ОБРАТИ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА СВЕСНОСТА ЗА РАСТОТ КАЈ ДЕЦАТА

-Изминатиов период Министерството за здравство организираше средби со речиси сите здруженија на пациенти, меѓу кои и Здружението РАСТ и како тогаш и сега ќе потенцирам – Министерството останува отворено за соработка и за континуирано изнаоѓање на стратешки решенија за унапредување на здравствената заштита на оваа категорија на граѓани-изјави д-р Чакаровски.

ЖЕНИТЕ ВО СКОПСКАТА ОПШТИНА ШУТО ОРИЗАРИ ОД ДЕНЕС ДОБИВААТ ГИНЕКОЛОГ

Министерството за здравство информира дека од денес, 6.9.2017, започнува со работа гинекологот во амбулантата во скопската општина Шуто Оризари. Во амбулантата ќе работи д-р Вјолца Мбиара, специјалист-гинеколог со долгогодишно работно искуство, меѓу другото, и во американска болница во Албанија.

ПРОЕКТОТ „ДОБРЕДОЈДЕ БЕБЕ“ ДОСТАПЕН ВО СИТЕ ПОРОДИЛИШТА ВО ДРЖАВАТА

Заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, заедно со директорот на Управата за водење матични книги на РМ, Ѓоко Котевски и со претставници од МојТермин денеска ја посетија Општа болница Куманово по повод дисперзија на проектот „Добредојде бебе“ во породилиштата во цела држава, со што младите родители во сите 17 породилишта во држават имаат можност […]

Намалена цена на менингококната вакцина за лицата кои одат на аџилак-на илјада денари

Информираме дека на иницијатива на министерот за здравство, д-р Арбен Таравари, и во договор со Институтот за јавно здравје и центрите за јавно здравје донесена е одлука за намалување на цената на менингококната вакцина за лицата кои одат на аџилак, од 2400 на 1000 денари. Ова е само почеток на имплементација на идеите предложени од […]

ПОДОБАР И ПОПРЕЦИЗЕН УВИД ВО ТРОШОЦИТЕ И ЈАВНИТЕ НАБАВКИ НА ЈАВНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ

Информираме дека Министерството за здравство, со цел подобар и попрецизен увид во трошоците и јавните набавки на јавните здравствени установи, со допис ги информираше сите ЈЗУ дека за сите јавни набавки предвидени во годишниот план за јавни набавки, а кои се уште не се почнати, потребно е установите да побараат стручно мислење од Министерството за […]

Жените од Шуто Оризари конечно со гинеколошка амбуланта

Од следна недела почнува со работа гинеколог во амбулантата во Шуто Оризари, со што се решава долгогодишен проблем и се обезбедува континуирана гинеколошка здравствена заштита за жените од оваа општина.   Во амбулантата ќе работи д-р Вјолце Мбиара, специјалист гинеколог со долгогодишно работно искуство, која има работено во американска болница во Албанија.

Во Клинички центар „Мајка Тереза“ се поставени нови табли за ориентација

Во Универзитетскиот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје се поставени нови табли за ориентација. Новите табли се поставени на три различни јазици, на македонски, на албански и на англиски јазик. Сега сите граѓани без исклучок ќе имаат полесна ориентација во комплексот клиники.

ПРОВЕРИ ПА СПОДЕЛИ!

Почитувани, сите сме свесни за негативните последици од ширење лажни вести, посебно во областа на здравството. Министерството за здравство апелира да ја проверите веродостојноста на веста пред да ја споделите.

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА КОЗЛЕ РАБОТИ СЕКОЈ ДЕН 24 ЧАСА

Министерството за здравство е информирано од Детската болница Козле дека од минатата недела е воведена можноста за вршење комплетни лабораториски испитувања и во трета смена, што значи сите пациенти кои имаат потреба може во било кое време да се јават на дежурен лекар каде ќе добијат комплетна здравствена услуга, вклучувајќи ги и потребните лабораториски испитувања. […]