Соопштенија

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ВОНРЕДНИ СОСТОЈБИ ЗА МИГРАЦИЈА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска учествуваше на тркалезна маса за развивање платформа за сеопфатен национален план за вонредни состојби во областа на миграцијата, во организација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Во рамки на своето обраќање, д-р Милошев потенцираше дека за време на мигрантската криза, здравствениот сектор ги презема сите […]

НОВИОТ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ЌЕ СЕ ГРАДИ НА ЛОКАЦИЈА ВО БАРДОВЦИ

Новиот Клинички центар ќе се гради на локација во близина на Психијатриската болница во Бардовци, а планирано е таму да бидат сместени и Медицинскиот факултет, соодветен истражувачки центар и кампус за студенти по медицина, соопшти на прес-конференција министерот за здравство Венко Филипче. Според проценките, изградбата треба да почне за година и пол до две, а да трае четири […]

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕГОТ

Државниот секретар, д-р Владимир Милошев учествуваше на традиционалното одбележување на Светскиот ден на бубрегот, во организација на Здружението на бубрежно болни граѓани „Нефрон“, што годинава се одбележа под мотото „Бубрезите и здравјето на жените“.  -Министерството, секоја година, во рамки на превентивните и куративните програми изготвува посебна Програма за трансплантација, која за годинава изнесува 8 милиони денари. Во […]

СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЧКИ НА ЖЕНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО ПОВОД 8 МАРТ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска по повод одбележување на 8 март – Интернационалниот ден на жените, одржа средба со претставничките на женски организации, како партнер на Министерството во креирање политики за унапредување на здравјето на мајките и новороденчињата.

ИНТЕРСЕКТОРСКИ ПРИСТАП ВО ИМПЛЕМЕНТИРАЊЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЈА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со претседателот на Владата, Зоран Заев, и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска присуствуваа на настан посветен на Истанбулската конвенција за превенција и борба против семејното и насилството врз жената, која Македонија ја ратификуваше на 22 декември 2017-та година. Министерот Филипче во своето обраќање истакна […]

НОВА ОПРЕМА ЗА ДЕТСКА КЛИНИКА СО ПОДДРШКА ОД ГЕРМАНСКА АМБАСАДА И ПРОЕКТ ХОПЕ

Опрема за реанимација со неинвазивна респираторна поддршка, наменета за предвремено родени деца, односно доенчиња кај кои е потребно подобрување на волуменот на белите дробови, доби денеска Универзитетската клиника за детски болести. Станува збор за донација добиена со поддршка од Германската амбасада и проектот Хопе. По повод донацијата, министерот за здравство Венко Филипче и германскиот амбасадор […]

ИНТЕРСЕКТОРСКИ ПРИСТАП ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ЛЕКУВАЊЕ ЛИЦА СО ЗАВИСНОСТ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и постојаната претставничка на Програмата за развој на ОН, Луиза Винтон го посетија здружението на граѓани за советување и лекување, реинтеграција и ресоцијализација на лица зависници од психотропни супстанци „Избор Струмица“. Здружението работи и на развивање социјално претприемништво и […]

ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

Унапредувањето на третманот на лицата со ХИВ/сида е еден од врвните приоритети на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство. Оваа година е значајна, бидејќи државата во целост ги презема обврските за обезбедување терапија за овие лица, кои во претходните години беа потпомогнати со  грант на Глобалниот фонд, информираше министерот за здравство, д-р Венко филипче […]

ДЕН НА РЕТКИ БОЛЕСТИ-ГОДИНАВА ВОВЕДЕНИ ТРИ НОВИ ЛЕКА

Еден од врвните приоритети на Министерството за здравство е континуираното унапредување на третманот на лицата со ретки болести и во таа насока ќе продолжиме да работиме и во иднина. Затоа, годинава воведовме 3 нови лекови во Програмата за ретки болести и тоа: еден нов лек за терапија на Гоше, еден нов лек за терапија на лица […]

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ХИВ/СИДА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска учествуваше на Регионалниот форум за одржливост на здравствените услуги за лица со ХИВ и туберкулоза, на кој присуствуваше и Аида Куртовиќ, претседавач на управниот одбор на Глобалниот фонд за борба против ХИВ/сида, туберкулоза и маларија. Во рамки на форумот, министерот истакна дека за Владата на Република Македонија приоритет […]