ПРОЕКТИ

Почитувани, предавањата ќе се одржуваат на подолу прикажаните локациски пунктови. Вашиот ПУНКТ ви се одредува според адресата на ПЗУ (во која општина се наоѓа). Доколу кликнете на некој од пунктовите, ќе ви се отвори листа со сите ПЗУ и ќе можете да си проверите дали и вашето име се наоѓа во тој пункт за едукација и […]

Објавено на јануари 22, 2014 Повеќе →
Обуки за матичните лекари

Обуки за матичните лекари

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ (Дополнето) ПРОМЕНА НА РАСПОРЕДОТ ЗА ЕДУКАЦИИТЕ ЗА КЛИНИЧКИ УПАТСТВА  Проектот продолжува, Во меѓувреме ќе бидете известени за нов распоред и нов начин на реализација на започнатиот проект. Почитувани, Со овој допис, од име на Министерството за здравство би сакале да истакнеме дека минатиот викенд се одржа првата од серијата бесплатни обуки во организација […]

Објавено на јануари 22, 2014 Повеќе →
Стручен семинар на тема “Вовед во клиничка примена на Позитронска Емисиона Томографија”

Стручен семинар на тема “Вовед во клиничка примена на Позитронска Емисиона Томографија”

Министерство за здравство на Република Македонија Проектна единица за имплементација на проектот Позитронска Емисиона Томографија (ПЕТ) во Република Македонија – ПЕТ Центар Скопје, организира стручен семинар на тема Вовед во клиничка примена на Позитронска Емисиона Томографија  Министерството за здравство на Република Македонија во склоп на активностите на проектот за имплементација на Позитронската Емисиона Томографија во […]

Објавено на јануари 2, 2014 Повеќе →
Потпишан договор за изградба на ПЕТ Центар во Скопје

Потпишан договор за изградба на ПЕТ Центар во Скопје

Mинистерот за здравство Никола Тодоров и извршниот директор на австриската компанија Страбаг АГ, Франц Бургшталер, која достави најповолна понуда на меѓународниот тендер за градба, денеска го потпишаа договорот за изградба на ПЕТ Центар во Скопје. Министерот Тодоров информираше дека со потпишување на Договорот за градба се означува завршувањето на проектанскиот дел од работата за имплементација на проектот […]

Објавено на октомври 2, 2013 Повеќе →

Детали и скици за новиот универзитетски клинички комплекс Мајка Тереза

Идејното решение за изградбата на новиот Клинички центар во Скопје го изработи проектантската куќа АРЕН СРЛ од Италија. По ова следи фазата за изработка на основниот проект, кој треба да биде завршен за 160 дена, односно до крајот на годинава, а вкупната сума за изготвување на целиот проект е 1.300.000 евра. Изградбата на новиот Клинички […]

Објавено на август 11, 2013 Повеќе →

Нов клинички центар во Скопје

Втората фаза од проектот за изградба на нов клинички центар во Скопје успешно е заокружена. Според сегашната динамика, изградбата треба да почне во почетокот на 2014 година и се очекува да трае три години. Ова денеска на прес-конференција го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој информира дека проектантската куќа АРЕН СРЛ од Италија го изработи конечното […]

Објавено на август 6, 2013 Повеќе →
Реконструкција и реновирање на јавните здравствени установи

Реконструкција и реновирање на јавните здравствени установи

Ова е  најголемиот проект во здравството во историјата на независна Република Македонија, со кој целосно ќе се преуреди и ќе се реновира надворешната и внатрешната инфраструктура во 41 јавна здравствена установа. Во претходните четири години започна првата фаза на проектот за реконструкција и доградба на болниците во износ од 100 милиони евра, најголема инвестиција во […]

Објавено на јануари 10, 2013 Повеќе →

За проектот

Во рамките на имплементацијата на Декадата на Ромите 2005-2015 и Стратегијата за Ромите во Република Македонија, во 2010 година Министерството за здравство во соработка граѓанскиот сектор започна со имплементација на Проектот “Ромски здравствени медијатори“. Овој проект има за цел надминување на бариерите во комуникацијата меѓу ромската популација и здравствените работници, идентификување на лицата и семејствата, […]

Објавено на декември 20, 2012 Повеќе →