ОТВОРЕН КАРДИОВАСКУЛАРЕН ЦЕНТАР ВО ГРАДСКАТА ОПШТА БОЛНИЦА „8 СЕПТЕМВРИ“

Од денеска во рамките на Градската општа болница „8-ми Септември“ функционира Кардиоваскуларен центар. Центарот свечено беше отворен од страна на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и Министерот за здравство д-р Венко Филипче. Кардиоваскуларниот центар се отвори токму на патрониот ден на болницата. „Овој центар дефинитивно ќе ги надополни досегашните центри. Најголемиот […]

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ, 1700 ПАЦИЕНТИ ЈА ПОСЕТИЛЕ ДНЕВНАТА БОЛНИЦА ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ВО РЕСЕН

За шест месеци, 1700 пациенти ја посетиле Дневната болница во Здравствениот дом во Ресен Од декември 2018 година почна со работа Дневната Болница во Здравствениот дом во градот Ресен, прва од овој вид во здравствените домови ширум државата. Досега, 1700 пациенти ја посетиле болницата и граѓаните се задоволни, затоа што не мора да се упатуваат […]

ПРЕКУ ПРЕВЕНТИВНАТА ПРОГРАМА ЗА ХИВ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО, ВО МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР „САКАМ ДА ЗНАМ“ – ВОДНО, БЕСПЛАТНИ УСЛУГИ ОД ДЕРМАТОЛОГ, ГИНЕКОЛОГ, ПСИХОЛОГ И БЕСПЛАТНА КОНТРАЦЕПЦИЈА И ТЕРАПИЈА ЗА СЕКСУАЛНО ПРЕНОСЛИВИ ИНФЕКЦИИ (СПИ)

Преку Превентивната програма за ХИВ на Министерството за здравство, во Младинскиот центар „Сакам да знам“ – Водно, се обезбедуваат бесплатни услуги од дерматолог, гинеколог, психолог и бесплатна контрацепција и терапија за сексуално преносливи инфекции (СПИ), поддржани од Клиниката за дерматологија, Клиниката за психијатрија и Клиниката за гинекологија и акушерство. Во овој центар, граѓаните можат бесплатно […]

ДОСЕГА ВАКЦИНИРАНИ 29.857 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ СО МРП ВАКЦИНА, ВО ИЗМИНАТАВА НЕДЕЛА ПРИЈАВЕНИ СЕ 70 НОВИ СЛУЧАИ НА МАЛИ СИПАНИЦИ, РОДИТЕЛИТЕ ЈА ПРЕПОЗНАА ВАЖНОСТА ЗА НАВРЕМЕНО ВАКЦИНИРАЊЕ НА ДЕЦАТА

Министерството за здравство информира дека вкупниот број на вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата во Република Северна Македонија изнесува 29.857. Од нив, 15.250 деца се вакцинирани на територија на градот Скопје, додека пак, во останатиот дел од државата вакцинирани се 14.607 деца. Родители ја препознаа важноста за […]

База на прашања

База на прашања за полагање на стручен тест и тест по англиски јазик : Почитувани кандидати на следниов ЛИНК можете да ја преземете базата на прашања за полагање на стручен тест Почитувани кандидати на следниов ЛИНК можете да ја преземете базата на прашања за полагање на тестот по англиски јазик Тестирањето на кандидати кои аплицирале […]