SEEHN News

ВО МАКЕДОНИЈА НЕМА РЕГИСТРИРАНО ЛИЦА ЗАБОЛЕНИ ОД ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА

Во Македонија нема регистрирано лица заболени од западнонилска треска. Досега на Инфективната клиника не е регистриран ниту еден пациент заболен од овој вирус. Од пациентите, кои се јавуваат на преглед на Клиниката за инфективни болести не е поставено ниту сомнение за инфекција со вирусот. Институтот за јавно здравје во континуитет ја следи состојбата со сите заразни […]

РАБОТЕН СОСТАНОК НА ЗДРАВСТВЕНАТА МРЕЖА НА ЈИЕ ВО БЕЛГРАД

Државниот секретар, д-р Владимир Милошев присуствува на работен состанок, во организација на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа, кој се одржува во Белград, Република Србија.    Во текот на утрешниот ден ќе биде потпишан Меморандум за разбирање на земјите членки на оваа здравствена мрежа

ОТВОРЕН 39. СОСТАНОК НА ОДБОРОТ НА ГЛОБАЛНИОТ ФОНД ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ, МАЛАРИЈА И ТУБЕРКУЛОЗА

Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев и министерот за здравство д-р Венко Филипче го отворија 39. состанок на Одборот на Глобален Фонд за борбата против ХИВ, туберкулоза и маларија пред 300 делегати од целиот свет. -Крајно време е да обезбедиме средина, која нема да ги осудува ниту, пак, ќе ги дискриминира лицата болни од ХИВ […]

СОСТАНОК НА МИНИСТРИТЕ ЗА ЗДРАВСТВО НА ЈИЕ И СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА 39. СОСТАНОК НА ОДБОРОТ НА ГЛОБАЛЕН ФОНД ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ, МАЛАРИЈА И ТУБЕРКУЛОЗА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче го отвори состанокот на министрите за здравство на Југоисточна Европа, што се одржува денеска во хотелот Александар Палас во Скопје. Поздравно обраќање имаше и  Питер Сендс, извршен директор на Глобалниот Фонд за борба против ХИВ, маларија и туберкулоза.  На состанокот учествуваат министри за здравство и високи државни претставници на […]

ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР, Д-Р МИЛОШЕВ НА РЕДОВЕН СОСТАНОК НА ЗДРАВСТВЕНАТА МРЕЖА НА ЈИE ВО ПОДГОРИЦА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев учествува на редовен состанок на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа за имплементација на Повелбата од Кишињев, кој се одржува во Подгорица, Црна Гора. Главна тема на состанокот се стратешките цели и приоритети за овој регион, кои произлегуваат од Повелбата од Кишињев, во насока на зајакнување на […]

ВТОР ДЕН МИНИСТЕРСКИ ФОРУМ ВО ПОДГОРИЦА-ПОТПИШАНО ПИСМО ЗА НАМЕРИ ЗА ВАЖНОСТА НА ИМУНИЗАЦИЈАТА

На дводневниот министерски форум на земјите од ЈИЕ во Подгорица, на кој учествува министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска е потпишано писмо за намери, во кој се потенцира важноста на имунизацијата, како приоритет на земјите членки од ЈИЕ и претставува значајна здравствена, социјална и економска вредност. Писмото за намери го потпишаа 12 земји членки […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ НА ДВОЕДНЕВЕН ФОРУМ НА СЗО ВО ПОДГОРИЦА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче учествува на дводневен министерски форум на земјите од Југоисточна Европа, што се одржува во Подгорица, Црна Гора, во организација на Светската здравствена организација. Главна тема е важноста на имунизацијата, придобивките од неа, како и предизвиците и можностите со кои се соочуваат земјите од ЈИЕ.  Во рамки на фoрумот, министерот […]

31st Plenary Meeting of the SEE Health Network takes important decisions

On 20-21 June 2013 the SEE Health Network held its regular 31st Plenary Meeting in Chisinau, Republic of Moldova under the Presidency of Dr. Andrei Usatii, Minister of Health. The meeting was organized by the SEE Health Network Executive Committee and Secretariat with the excellent and full support by the Ministry of Health of the Republic of […]

TAIEX workshop on “Harmonization and Mutual Recognition of Health Professionals’ Qualifications in Europe” takes place in Chisinau

  A subregional workshop on harmonization and mutual recognition of health professionals’ qualifications in Europe took place in Chisinau, on 18-19 June 2013, under the auspices of the SEE Health Network Presidency of the Republic of Moldova. The workshop was organized by the European Commission TAIEX Office with the kind support of the Ministry of Health of the host […]

SEEHN Plenary meeting working documents MOLDAVIA

  Dear All,   Please find out all the working and information documents for the SEEHN Plenary meeting at Moldova which will be held 20-21st of June 2013. You can download the documents from the link below: 31st SEEHN Plenary session working and information documents