Соопштенија

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ, Д-Р ЧАКАРОВСКИ ГО ПОСЕТИ МОБИЛНИОТ ИНФО ХЕП ЦЕНТАР ВО БИТОЛА

Заменик министерот  за здравство, д-р Гоце Чакаровски денеска во Битола го посети Мобилниот инфо-хеп центар, во рамки на акцијата за бесплатни прегледи на црн дроб и тестирања за хепатит Ц и ХИВ, во организација на Хепар Центар Битола. Мобилното возило во претстојниот период ќе врши превентивни прегледи во повеќе градови низ државата, како резултат на […]

ПОТПИШАН АНЕКС НА НОВИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КОЕФИЦИЕНТОТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со претседателот на Самостојниот синдикат на клинички центар, д-р Горан Беговиќ и претседателот на Самостојниот Синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, д-р Љубиша Каранфиловски денеска потпишаа анекс на новиот колективен договор за зголемување на додатокот на плата за прекувремена работа, работа ноќе и работа на дежурство. Според […]

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ НА ХЕМОФИЛИЈА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев денеска присуствуваше на настан по повод одбележување на Денот на хемофилија и 20-годишниот јубилеј на здружението Хемолог. Д-р Милошев потенцираше дека Министерството за здравство секоја година донесува посебна Програма за обезбедување на трошоците за болни кои се третираат со дијализа и активности за пациентите со хемофилија во […]

СРЕДБА НА ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР СО НОВОИМЕНУВАНИОТ АМБАСАДОР ВО ЦРНА ГОРА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска се сретна со новоименуваниот амбасадор на Република Македонија во Црна Гора, Михајло Трпкоски. На средбата стана збор за можностите за унапредување на соработката меѓу двете земји со посебен акцент на размена на искуства за зајакнување на капацитетите на здравствениот систем.

СРЕДБА СО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА-ТУРЦИЈА (MATTO)

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска присуствуваше на седница на Управен одбор на Стопанска комора на Македонија-Турција (МАТТО). Целта на средбата беше запознавање со проектот за изградба на нов клинички центар. Во рамки на средбата беа разгледани и можностите за вклучување на членките на оваа стопанска комора во градежните работи, како и набавката на […]

СРЕДБА СО ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО НА БУГАРИЈА

Mинистерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска оствари работна средба со д-р Бојко Пенков, заменик министер за здравство на Република Бугарија. Работната средба беше по барање на Министерството за здравство за продлабочување и унапредување на соработката со бугарското Министерство за здравство во делот на разменување искуства, знаења, едукации и странски експертизи.   Министерот за здравство истакна дека […]

СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска оствари средба со Амбасадорот на Република Полска во Република Македонија, Јацек Мултановски.   Тема на средбата беше унапредување на меѓусебната соработка помеѓу двете земји во областа на здравствениот систем. Полскиот амбасадор, Мултановски, се интересираше за состојбите во македонското здравство, како и подобрување и унапредување на јавниот здравствен систем. На […]

МАКЕДОНИЈА ПРВА ЗЕМЈА ВО РЕГИОНОТ КОЈА ГО ПРЕЗЕМА ДРЖАВНОТО ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОГРАМИ ЗА ХИВ И ТУБЕРКУЛОЗА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска оствари средба со генералниот конзул и директор на правниот оддел на Секретаријатот на Глобален фонд, Рутгер де Вит Вијнен. На средбата, на која беа присутни и претседавачот на националниот координативен механизам за ХИВ и туберкулоза, Христијан Јанкулоски и членот на управниот одбор на Глобален фонд за земјите од […]

ПОКАЧУВАЊЕ НА КОЕФИЦИЕНТИТЕ ЗА ИСПЛАТА НА ДЕЖУРСТВАТА И НОЌНИОТ ТРУД

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче одржа работна средба со претседателот на Самостојниот синдикат на универзитетските клиники, д-р Горан Беговиќ и претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, д-р Љубиша Каранфиловски. Преговорите за исплата на дежурствата и ноќниот труд на докторите, медицинските сестри, транспортерите, гипсерите и протетичарите се во финална фаза. Дежурствата […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ПРЕЗЕМА ИТНИ МЕРКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО СОСТОЈБАТА НА ГАК

Министерството за здравство ја информира јавноста дека во првите три месеци од годинава на Клиниката за гинекологија биле родени вкупно 1.155 бебиња. Од нив 144 биле предвреме родени и биле третирани на одделот за интензивна нега, а 35 починале. Починатите бебиња во периодот од јануари до крајот на март 2018 година спаѓаат во категоријата предвремено […]