Соопштенија

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ВО ВРСКА СО ТЕНДЕРОТ ЗА НАБАВКА НА ТЕСТОВИ И РЕАГЕНСИ ЗА БИОХЕМИСКИ, ИМУНОЛОШКИ, ХЕМАТОЛОШКИ, КОАГУЛАЦИОНИ И ГАСНИ АНАЛИЗИ

Почитувани, На 16.07.2018 во 13.00 часот се отвори тендерот за набавка на Тестови и реагенси за биохемиски, имунолошки, хематолошки, коагулациони и гасни анализи со отстапување на потребната опрема (анализатори) на бесплатно користење за потребите на Јавните здравствени установи во РМ со  оглас бр. 16/2018, во законски рок, а  до крајниот рок за поднесување на понуди […]

ИНФОРМАЦИЈА ОД МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО

Министерството за здравство е запознаено со случајот на 31-годишната родилка која била донесена од Општа болница Гевгелија петтиот ден по породување поради епилептични напади од непознато потекло во Клинички Центар Скопје. Од КАРИЛ информираат дека е примена во исклучително тешка состојба и е постапено согласно сите протоколи, направени се сите иследувања, но по две недели […]

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ И ДООПРЕМУВАЊЕ НА РОДИЛИШТАТА ВО ДРЖАВАТА

Проценка на постојните капацитети на неколку родилишта низ државата со цел нивно зајакнување со посебен акцент на состојбата со опрема ќе извршат претставници од организацијата „Проект Хоуп“, при што ќе бидат обезбедени стандардни пакети опрема за гинеколошките и педијатриските оддели на Клиничката болница во Тетово и Општата болница во Куманово во вредност од над 200 илјади […]

Информација од ДСЗИ во врска со вонреден инспекциски надзор за претепаното 14-месечно бебе

Директорката на Државниот санитарен и здравствен инспекторат Ирина Сотирова Бухова во врска со случајот со претепаното бебе информира дека ДСЗИ има постапено во рамки на нивните надлежности односно извршиле вонреден инспекциски надзор кај матичниот лекар на претепаното 14-месечно бебе и во вакциналниот пункт во Здравствениот дом „Јане Сандански“. Посочи дека констатирале дека детето пет пати било носено на преглед […]

ЕВИДЕНТИРАН ПАД НА ДОЕНЕЧКИ МОРТАЛИТЕТ НА ГАК

Мерките кои ги спроведе Владата на Република македонијаи Министерство за здравство во делот на намалување на смртност кај новороденчињата даваат одлични резултати. Во периодот од 01.01 до 31.06.2018 година е евидентиран пад од 6,7% на смртноста кај новороденчињата, во однос на претходната година истиот период. Статистиката вели дека годинава во првите шест месеци имаме 57 починати […]

ОТВОРЕНИ ЦЕНТРИ ЗА УПАТУВАЊЕ ЖРТВИ НА СЕКСУАЛНО НАСИЛСТВО ВО СКОПЈЕ, КУМАНОВО И ТЕТОВО

Во Општа болница Куманово се отвори Центар за упатување жртви на сексуално насилство. Истовремено, вакви центри ќе функционираат и во Клиничка болница Тетово и во Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје. Отворањето на центрите за упатување на жртвите на сексуално насилство е поддржано од Владата на Република Македонија, Обединетите нации (агенциите УНДП и УНФПА), […]

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ДВОРОТ НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Заменик министерот за здравство, д-р Асим Муса и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Скопје, Абдусамед Шабани денеска присуствуваа на акцијата за чистење во кругот на Клинички центар, при што најавија многу скоро решавање на проблемот со одржување на хигиената и чистење на дворот на Клинички центар.  – На праг сме на решение на оваа состојба. ЈП […]

РАБОТИЛНИЦА ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЕР ЗА РАК

Управата за електронско здравство користејќи го инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија (TAIEX) денеска организираше работилница на тема „Воспоставување национален регистер за рак“. Целта на работилницата е споделување на најдобрите практики на ЕУ за воспоставување национален регистер на рак, утврдување оптимален сет на податоци, кои ќе се прибираат и потребни […]

НОВ КАБИНЕТ ЗА КЛИНИЧКА ИСХРАНА НА КЛИНИКАТА ЗА ГАСТРОЕНТЕРОХЕПАТОЛОГИЈА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска присуствуваше на настан на Универзитетската клиника за гастроентерохепатологија, каде за првпат во Македонија е во функција Кабинет за клиничка исхрана, со кој се овозможуваат стручни совети на пациентите кои треба да добиваат артефициална исхрана (ентерална или парентерална). На овој начин, Клиниката за гастроентерохепатологија може да прави редовни контроли на […]

УЧЕСТВО НА МАКЕДОНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА МИНИСТЕРСКИ СОСТАНОК ОРГАНИЗИРАН ОД СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА И СЕКРЕТАРИЈАТ НА ЗДРАВСТВЕНА МРЕЖА НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ВО ТЕЛ АВИВ, ИЗРАЕЛ

Македонска делегација предводена од министерот за здравство, д-р Венко Филипче и државниот секретар, д-р Владимир Милошев, учествуваат на министерски состанок организиран од СЗО и Секретаријатот на здравствена мрежа на земјите од ЈИЕ.  Домаќин на настанот е Министерството за здравство на државата Израел. Темите на овогодинешниот министерски состанок се обезбедување примарна здравствена заштита за стареење на […]