Соопштенија

УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ КАПАЦИТЕТИ ВО УСЛОВИ СО БЕГАЛСКАТА И МИГРАНТСКА КРИЗА

Министерството за здравство во соработка со УНФПА – Фонд за население на Обединети нации и Асоцијација за здравствена едукација и истражување – ХЕРА во периодот  до 29 до 31 октомври 2018 година, организира обука на тема „Минимален пакет на услуги за сексуално и репродуктивно здравје во кризни состојби“. Обуката произлегува од искуството со бегалската и […]

РАБОТИЛНИЦА НА МЗ И СЗО ЗА ИНИЦИРАЊЕ МУЛТИСЕКТОРСКА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА АКЦИСКИОТ ПЛАН ЗА НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Во организација на Министерство за здравство и Светската здравствена организација денеска во Скопје се одржува дводневна работилница за иницирање и имплементација на Акциски план за незаразни болести. Работилницата има за цел да иницира мултисекторска имплементација на Акцискиот план за незаразни болести, како и детално планирање на активностите за периодот 2019-2020 година, во која претставниците на […]

Потпишан заеднички Меморандум за обезбедување психолошка поддршка на пациентите и нивните семејства

Министерот Венко Филипче и претседателката на Комората на психолози, Мирјана Јовановска-Стојановска денеска потпишаа Меморандум за разбирање, со што почнува заедничка соработка меѓу Министерството за здравство и Комората на психолози на Република Македонија во здравствените установи. Со овој Меморандум, отвораме можности за соработка, со цел обезбедување психолошка поддршка на пациентите и нивните семејства, особено на онколошките […]

ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НЕМА ПОТВРДЕН СЛУЧАЈ НА ЗАПАДНО-НИЛСКА ТРЕСКА

Во врска со објавата на 1ТВ од 27.10.2018 година во 20:21 часот – „1ТВ дознава: Западнонилската треска пристигна во земјава“, Министерство за здравство ги отфрла инсинуациите и шпекулациите наведени во текстот дека случај на западнонилска треска е откриен на инфективното одделение во болницата „8-ми Септември“. Кај ниту еден пациент во Република Македонија не е потврдено […]

СО ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА ЌЕ СЕ ОСТВАРИ ПРАВОТО НА ЖЕНАТА НА БЕЗБЕДЕН АБОРТУС

Министерството за здравство го почна процесот за промена на Законот за прекинување на бременоста. По повеќе месечните консулатиции со претставници на граѓанските организации, целосно инклузивно и отворено ги прифативме забелешките на сите засегнати страни, како и препораките на меѓународните организации и Светската здравствена организација. Волјата на жената ќе биде на прво место. Со предлог измената […]

ПРЕЗЕНТИРАН ПРОЕКТОТ МЕДИЦИНСКИ КЛОВНОВИ И ДОДЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ НА 26 УЧЕСНИЦИ

Во Медицинскиот Симулативен центар, денеска на прес-конференција Министерот за здравство, Доц. д-р Венко Филипче, претставничката на организацијата „Хоуп“, Емилија Дуковски и тренери од „Дрим Докторс“, Ноам Инбар и Ротем Голденберг од Израел, најавија нова програма, медицински кловнови која ќе им помогне на пациентите во болница да го намалат стресот, анксиозноста и кај децата – стравот […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ПОТТИКНУВАЊЕ НА ИНВЕСТИЦИИ ЗА РАЗВИВАЊЕ НА НОВ АНТИБАКТЕРИСКИ ТРЕТМАН Е КЛУЧНО ВО БОРБАТА ПРОТИВ АНТИМИКРОБНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ

Владина делегација, предводена од вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерот за здравство д-р Венко Филипче, денеска учествуваше на активности во рамките на Светскиот инвестициски форум, кој се одржува во Женева, во организација на Конференцијата на Обединетите Нации за трговија и развој (UNCTAD – United Nations Conference on Trade and Development). Вицепремиерот Анѓушев […]

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО СЕ ПРИКЛУЧИ НА ХУМАНИТАРНАТА ТРКА „ПОДАЈ РАКА 2018“ ЗА ПОДДРШКА НА ЛИЦАТА СО ВИЛСОН

Министерство за здравство се приклучи со свој тим на хуманитарната трка „Подари рака 2018“ за поддршка на лицата со Вилсонова болест, во организавија на Здружението Вилсон. Оваа година, за прв пат нема застој во терапијата и пациентите редовно го земаат својот лек. Се залагаме за подобрување на нивниот живот, затоа што секој заслужува редовна и […]

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ЛИКОВНА ТВОРБА „ЧИСТИ РАЦЕ-ДОБРО ЗДРАВЈЕ“

Драги ученици, родители и наставници, 15 Октомври е Светски Ден за миење на рацете и ден за подигнување на свеста за чисти раце, за редовно миење и грижа за нашето здравје. Дека чистите раце значат добро здравје, сигурни сме дека учениците веќе добро знаат, и затоа по тој повод, Министерството за здравство со поддршка од […]

РЕНОВИРАНИ ОДДЕЛЕНИЈАТА ЗА ДИГЕСТИВНА ХИРУРГИЈА, КЛИНИКАТА ДОБИ НОВ ИЗГЛЕД

Клиниката за дигестивна хирургија доби нов изглед со што значително се подигнати стандардите за лекување и третман на пациентите во оваа установа, со што пациентите имаат значително подобри услови за лекување и третман. Министерот за здравство, д-р Венко Филипче ја посети оваа клиника, а директорот Зоран Караџов, му ги презентираше сите новини на одделенијата. Оваа […]