Соопштенија

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ГИ ПОСЕТИ ПОВРЕДЕНИТЕ ПАЦИЕНТИ ВО БОЛНИЦАТА ВО ЛЕСКОВАЦ

Министерот за здравство Доц. д-р Венко Филипче, по информациите за сообраќајната незгода која се случи денеска во близина на градот Лесковац во Србија, во која настрадаа македонски граѓани, вечерва, пристигна во болницата каде се сместени дел од повредените. Министерот Филипче кој имаше непосредна средба со повредените, но и со лекарите од болницата, изрази благодарност за […]

Отворено второто Роса школо за родителство во општата болница Гостивар

Заменик министерот за здравство, д-р Асим Муса денеска присуствуваше на отворањето на Роса школа за родителство во општата болница Гостивар. Во својот поздравен говор тој истакна дека отворањето на школата за родителство во Општата болница во Гостивар претставува ново место за едукација и обука на сите заинтересирани идни мајки и родители. Министерството за здравство, заедно […]

ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР И ДИРЕКТОРКАТА НА ПСИХИЈАТРИСКА БОЛНИЦА „НЕГОРЦИ“ ГО НАЈАВИЈА ПОЧЕТОКОТ НА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА АКУТНОТО ОДДЕЛЕНИЕ ВО ОВАА УСТАНОВА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев заедно со директорката на Психијатриската болница „Негорци“, д-р Љуба Цилкова, го најавија почетокот на реконструкција на акутното одделение во оваа установа.  Станува збор за комплетна реконструкција на акутното машко и женско одделение, со која значително ќе се подигне стандардот за третман на психијатриските болни, а воедно […]

ДЕБАТА НА СТРУЧНАТА ЈАВНОСТ, ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ И ПЕТРОВЕЦ И МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ЗА ИЗБОРОТ ЗА ЛОКАЦИЈА НА НОВ КЛИНИЧКИ КАМПУС

Министерот за здравство Доц. д-р Венко Филипче, по оддржаната дебата во Собранието на Република Македонија за можните локации за изградба на нов Универзитетски клинички центар, ги повика денеска на средба општините и стручната јавност. Целта на собирот беше да се запознае стручната јавност дека, освен локацијата предвидена со Генералниот урбанистички план на Скопје за потребите […]

ИНФОРМАЦИЈА ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

За првпат, Министерството за здравство од оваа година обезбеди средства за вложениот труд на приватните специјализанти. Министерството за здравство информира дека обезбеден е Буџет за исплата на стоматолозите специјализанти и средствата се префрлени на Универзитетската клиника за стоматологија. Процедурата за согласноста за вработување со договор на дело, преку кој ќе се исплаќаат приватните специјализанти е […]

Д-Р САШКО НИКОЛОВ Е МЛАД И КВАЛИТЕТЕН ИНТЕРВЕНТЕН КАРДИОХИРУРГ ОД ШТИПСКАТА КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

Д-р Сашко Николов е млад и квалитетен интервентен кардиолог од Штипската Клиничка болница, кој пред 4 години се префрлил од приватна институција во оваа болница, со цел да допринесе повеќе за развојот на интервентната кардиологија и да понуди дополнителни услуги коишто биле недостапни за пациентите од овој регион. Благодарен за одличната соработка со Министерство за […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ И Д-Р ЃОРЃЕВ ОД ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ: ЗАЈАКНАТ ИМУНИТЕТ И ВНЕСУВАЊЕ ХРАНА БОГАТА СО ВИТАМИНИ, КЛУЧЕН ФАКТОР ЗА ЗАШТИТА ОД АЕРОЗАГАДУВАЊЕ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче и д-р Драган Ѓорѓев од Институтот за јавно здравје одржаа прес-конференција на којашто ги посочија препораките и советите на здравствените власти за заштита на граѓаните од загадувањето на воздухот. Истакнувајќи дека борбата против аерозагадувањето е стратешки приоритет на Владата на Република Македонија, министерот за здравство, д-р Филипче истакна дека […]

КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ВО ШТИП СО НОВИ АПАРАТИ И 50 НОВИ ВРАБОТУВАЊА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска заедно со Ален Георгијев, директор на Клиничката болница во Штип, го промовираа новиот апарат, видео-ендоскоп за гастроскопија и колоноскопија,  вреден 100 илјади евра. Овој современ апарат го набави Министерството за здравство, е наменет е за пациентите од Штип и околните места. Покрај ендоскопот, оваа болница доби и 10 […]

СПОЈУВАЊЕ НА ЕКСПЕРТИЗИТЕ ВО ДРЖАВНО И ПРИВАТНО ЗДРАВСТВО – УНAПРЕДУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ЗА ДЕЧИЊАТА СО НАЈТЕШКИ СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ден Дончев, денеска одржаа прес конференција на која беше презентиран нов начин на функционирање на детската кардиохирургија. – Донесовме одлука договорот на болницата „Жан Митрев“, којшто со години е за извршување кардиохируршки интервенции на возрасни но и на деца, од следната […]

Д-Р МИЛОШЕВ: ЕДИНСТВЕНИОТ ЛАБОРАТОРИСКИ ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМ ВО ПРИЛОГ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И ПАЦИЕНТИТЕ

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев одржа работна средба со претставници од Здружението на медицински биохемичари на Македонија, на која беше разговарано за новиот концепт на реорганизација на биохемиските лаборатории, согласно современите позитивни искуства од балканските и европските држави каде веќе се применува овој концепт.  -Спроведените анализи за функционирањето на лабораториите низ […]