Соопштенија

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ СЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЛАТИТЕ, ПРОДОЛЖУВАМЕ ДА ИНВЕСТИРАМЕ ВО ЧОВЕЧКИОТ КАПИТАЛ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и државниот секретар во ресорното министерство денеска беа во посета на Клиничката болница во Штип, каде одржаа работна средба со раководството во здравствената установа и заеднички беше направена обиколка низ реновираното посебно одделение за кардиологија кое се пушти во употреба кон крајот на 2019 година. „Чест ми е […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ НА СРЕДБА СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ ОД ШТИП: ВЕЌЕ ЧЕТВРТИ МЕСЕЦ ГРАЃАНИТЕ ИМААТ ДОСТАПНИ ЛЕКОВИ ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче и државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска остварија средба со Здружението на пензионери од Штип, на која дискутираа за мерките што ги имплементира ресорното Министерство.  -Граѓаните веќе четврти месец имаат достапни лекови во секое време. Со укинувањето на квотите за лекови на рецепт, сега […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ДОЦ. Д-Р ВЕНКО ФИЛИПЧЕ И ДИРЕКТОРИТЕ НА ЗДРАВСТВЕН ДОМ – СКОПЈЕ, ВИКТОР ИСЈАНОВСКИ И БЕСИМ КОКА, УТРОВО ГИ ПРОМОВИРАА НОВИТЕ 13 ВОЗИЛА НАМЕНЕТИ ЗА ПОЛИКЛИНИКИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

„10 возила се наменети за единицата за домашно лекување, а останатите возила за секојдневно транспортирање на материјали во работните единици во Здравствениот дом. Според извештаите кои секојдневно ги добивавме од Службата за итна медицинска помош со домашно лекување, јасно е дека зголемувањето so возила и екипи, кадровско екипирање и дисперзирањето на службата за брза помош […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: НОВ АПАРАТ ЗА КОМПЈУТЕРИЗИРАНА ТОМОГРАФИЈА НА ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА

Институтот за радиологија набави нов апарат за компјутеризирана томографија, модел SIEMENS Somatom Go.Up, 64 слајсен. Овој апарат е набавен кон крајот на 2019 година и e пуштен во употреба.  Со новиот апарат ќе се скрати времетраењето на прегледот, а подобрата резолуција на добиените резултати ќе придонесе за побрза и подетална детекција на најситните промени. Апаратот […]

СО МЕРКИТЕ КОИШТО ГИ ПРЕЗЕДОВМЕ ВО ИЗМИНАТИВЕ ДВЕ ГОДИНИ ОТВОРАМЕ ОПЦИИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ДОКТОРИ

Министерот за здравство доц. д-р. Венко Филипче, денеска, оствари средба со најдобрите студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” од академската 2018/2019 година, коишто оствариле 10,00 просек. Им честита на постигнатиот успех и им посака градење кариерата во нашата држава, каде што значително се подобрени условите за вработувањата за младите и просперитетни […]

И СОРАБОТНИЦИТЕ ВО СЕКТОРОТ НА ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО ЌЕ ДОБИЈАТ ДОПОЛНИТЕЛНО ПОКАЧУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ ОД 5%

Дополнително зголемување на платите од 5% ќе добијат и соработниците во секторот на јавното здравство. Покачувањето на платите на соработниците ќе започне од јуни 2020 година. Јавното здравство во текот на 2019 и со тоа што ќе следи во тековната година добива рекордно зголемување на платите во сите сектори. Здравствените кадри за првпат во постоењето […]

НОВ АНГИОГРАФ ЗА ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА ЗА ПОДОБРА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА ПАЦИЕНТИТЕ СО СРЦЕВИ ЗАБОЛУВАЊА

На денешната седница на Владата на Република Северна Македонија е усвоена информација за набавка на нова медицинска опрема – ангиограф за потребите на Институт за радиологија, со средства од програмите на Министерството за здравство. Вредноста на ангиографот изнесува 60 милиони денари. Имајќи го предвид растечкиот тренд на кардиоваскуларни болести и посебно болестите на крвните садови, […]

ОТВОРЕНА ЛОГОПЕДСКА ДИСПЕРЗИРАНА АМБУЛАНТА ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ВО КУМАНОВО

Државниот секретар во Министерството за здравство д-р Владимир Милошев, утрово присуствуваше на отворањето на дисперзирана логопедска амбуланта во Здравствениот дом во Куманово.  „Ги подобруваме условите за третман на нашите пациенти. Дечињата, но и возрасните сега нема да мора да патуваат за да го добијат рехабилитацискиот третман. Жителите на Куманово и околните места, од денеска можат […]

ВО ФИКЦИЈАТА НА ОПОЗИЦИЈАТА Т.Н „СЛУЧАЈ РЕКЕТ 3“ – НЕМА СЛУЧАЈ!

Во фикцијата на опозицијата така наречена „случај Рекет 3” – нема случај! Партијата која носи предзнак на најголем криминал продолжува со старата практика – со создадени случаи да ги манипулира граѓаните „Во текот на вчерашниот ден Министерството за здравство по институционален пат ги отфрли сите обвинувања во врска со паушално објавените наводи поврзани со реализацијата […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: 100 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ ПЛАТА НА ЛЕКАР СПЕЦИЈАЛИСТ СО ДЕЖУРСТВА ВО 2020 ГОДИНА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, заедно со претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, Љубиша Каранфиловски и претседателот на Синдикатот на Клинички центар, Горан Беговиќ, денеска одржаа заедничка прес-конференција на која информираа дека во текот на минатата недела е потпишан Колективен договор со кој од први февруари се зголемува коефициентот […]