Соопштенија

КЗБ: ПОЧНУВА ВАКЦИНАЦИЈА СО ЧЕТВРТА ДОЗА ПРОТИВ КОВИД-19

Комисијата за заразни болести на денешниот состанок ги разгледа заклучоците од Националната комисија за имунизација, во врска со почеток на вакцинација со четврта доза на вакцина против Ковид-19. Четврта доза може да примат лицата над 18 – годишна возраст, кои примиле три дози вакцина против Ковид-19. Граѓаните од денеска можат да се обратат во вакциналните […]

ПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

1-2 Можете безбедно да уживате надвор. Носете очила за сонце во светли денови. Ако лесно изгорите, покријте и користете крема за сончање SPF 30+.Во зима, одразот од снегот може речиси да ја удвои УВ јачината. 3-5 Преземете мерки на претпазливост доколку сте надвор, како на пример да носите капа и очила за сонце и да […]

ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА НА ЗДРАВЈЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ОД ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

Поради високите температури кои деновиве ја зафатија територијата на државата, Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита на здравјето, а особено да внимаваат и да преземаат соодветни мерки за заштита од УВ зрачењето. Доколку УВ индексот е повисок од 8, задолжително да се користи крема со заштитен фактор и капа, […]

“УЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ВИТИЛИГО”

Витилиго е кожно нарушување во кое меланоцитите на клетките на кожата кои произведуваат меланин се уништуваат од имунолошкиот систем на телото, предизвикувајќи кожата да ја изгуби својата боја и да резултира со белузлави, мазни дамки на кожата. Витилиго се јавува кај околу 1% или малку повеќе од популацијата ширум светот. Тоа може да се случи […]

ПАНДЕМИЈАТА СО ВИРУСОТ КОВИД-19 НИ ПОКАЖА ДЕКА ГРИЖАТА ЗА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ Е ПОДЕДНАКВО ВАЖНА КАКО И ГРИЖАТА ЗА ФИЗИЧКОТО ЗДРАВЈЕ

Пандемијата со вирусот ковид-19 ни покажа дека грижата за менталното здравје е подеднакво важна како и грижата за физичкото здравје. Во рамки на Програмата за здравствена заштита на лица со душевни растројства која Министерството за здравство ја изготвува на годишно ниво, предвиден е развој на Центри за ментално здравје како вонинституционална форма на третман, согласно […]

ДЕНЕС МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, Д-Р БЕКИМ САЛИ СЕ СРЕТНА СО ГРУПА МЛАДИ ДОКТОРИ И СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА

Денес министерот за здравство, д-р Беким Сали се сретна со група млади доктори и студенти по медицина. На средбата стана збор за важноста на јавното здравје и креирање на можности и простор за совладување на потребните вештини во насока на решавање на јавноздравствените предизвици.Во рамки на средбата министерот посочи дек преку вклучување на истите во […]

ДЕНЕС МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, Д-Р БЕКИМ САЛИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ОТВОРАЊЕТО НА КОНГРЕСОТ НА ФЕДЕРАЦИЈАТА НА АЛБАНСКИ ЛЕКАРИ ВО ЕВРОПА

Денес министерот за здравство, д-р Беким Сали учествуваше на отворањето на Конгресот на Федерацијата на албански лекари во Европа . Иако етничката одредница во медицината не е најважниот елемент, драго ми е што албански лекари се собраа околу едно вакво здружение и што со таква посветеност помагаат во унапредување на научните знаења од медицината, од […]

НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА ИЗВРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КРВОТВОРНИ МАТИЧНИ КЛЕТКИ ОД НЕСРОДЕН ДОНОР ОД МАКЕДОНСКИОТ ДАРИТЕЛСКИ РЕГИСТЕР ЗА КОСКЕНА СРЦЕВИН

На ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија беше извршена трансплантација на крвотворни матични клетки на пациентка со акутна миелобластна леукемија од несроден донор од Македонскиот дарителски регистер за коскена срцевина, известуваат од Клиниката. -Се подигна квалитетот на јавното здравство и Република Северна Македонија влезе на мапата на светски и европски медицински центри за лекување на најтешките […]

СО ПОДДРШКА ОД СЗО И УСАИД ОБЕЗБЕДЕНИ СЕ МОНИТОРИ ЗА ПАЦИЕНТИ, МАСКИ ЗА КИСЛОРОД И МАШИНИ ЗА ПОЗИТИВЕН ПРИТИСОК НА ДИШНИТЕ ПАТИШТА (BIPAP)

Со поддршка од СЗО и УСАИД обезбедени се монитори за пациенти, маски за кислород и машини за позитивен притисок на дишните патишта (BiPAP) на две нивоа за што поуспешно справување со КОВИД-19. “ Биомедицинската опрема, во вредност од 6.244.000 денари е набавена со поддршка од СЗО и УСАИД ќе овозможи унапредување на третманот и грижата […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, БЕКИМ САЛИ, ДЕНЕС УЧЕСТВУВАШЕ НА СВЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ДИПЛОМИРАЊЕ НА СТУДЕНТИТЕ НА ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО

Министерот за здравство, Беким Сали, денес учествуваше на свеченост по повод дипломирање на студентите на Државниот Универзитет во Тетово.Во оваа прилика , во своето обраќање, министерот Сали посочи: “Денеска имав задоволство да учествувам на свеченост по повод дипломирањето на студентите на Државниот Универзитет во Тетово, од кои најголем број се на Медицинскиот Факултет. Честитајќи им […]