Соопштенија

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ И Д-Р ЃОРЃЕВ ОД ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ: ЗАЈАКНАТ ИМУНИТЕТ И ВНЕСУВАЊЕ ХРАНА БОГАТА СО ВИТАМИНИ, КЛУЧЕН ФАКТОР ЗА ЗАШТИТА ОД АЕРОЗАГАДУВАЊЕ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче и д-р Драган Ѓорѓев од Институтот за јавно здравје одржаа прес-конференција на којашто ги посочија препораките и советите на здравствените власти за заштита на граѓаните од загадувањето на воздухот. Истакнувајќи дека борбата против аерозагадувањето е стратешки приоритет на Владата на Република Македонија, министерот за здравство, д-р Филипче истакна дека […]

КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ВО ШТИП СО НОВИ АПАРАТИ И 50 НОВИ ВРАБОТУВАЊА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска заедно со Ален Георгијев, директор на Клиничката болница во Штип, го промовираа новиот апарат, видео-ендоскоп за гастроскопија и колоноскопија,  вреден 100 илјади евра. Овој современ апарат го набави Министерството за здравство, е наменет е за пациентите од Штип и околните места. Покрај ендоскопот, оваа болница доби и 10 […]

СПОЈУВАЊЕ НА ЕКСПЕРТИЗИТЕ ВО ДРЖАВНО И ПРИВАТНО ЗДРАВСТВО – УНAПРЕДУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ЗА ДЕЧИЊАТА СО НАЈТЕШКИ СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ден Дончев, денеска одржаа прес конференција на која беше презентиран нов начин на функционирање на детската кардиохирургија. – Донесовме одлука договорот на болницата „Жан Митрев“, којшто со години е за извршување кардиохируршки интервенции на возрасни но и на деца, од следната […]

Д-Р МИЛОШЕВ: ЕДИНСТВЕНИОТ ЛАБОРАТОРИСКИ ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМ ВО ПРИЛОГ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И ПАЦИЕНТИТЕ

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев одржа работна средба со претставници од Здружението на медицински биохемичари на Македонија, на која беше разговарано за новиот концепт на реорганизација на биохемиските лаборатории, согласно современите позитивни искуства од балканските и европските држави каде веќе се применува овој концепт.  -Спроведените анализи за функционирањето на лабораториите низ […]

„TAVI“ ПРОЦЕДУРИ НА УНИВЕРЗИТЕТСКАТА КЛИНИКА ЗА КАРДИОЛОГИЈА ВО СКОПЈЕ

На Клиниката за кардиологија во Скопје, лекарите почнаа со импементација на зафатот т.н Trans-catheter Aortic valve Implantation – TAVI, што значи операција на поставување на вештачки аортни залистоци на местото на оштетените природни аортни залистоци, кај пациенти со тешка аортна стеноза. Директорот на Клиника за кардиологија, Др Жан Зимбаков објаснува досегашната  класничната процедура за хируршкиот […]

ИЗРАЕЛСКАТА АМБАСАДА ДОНИРАШЕ 48 СПЕЦИЈАЛНИ КОЛИЧКИ ЗА ДЕЦА

На Меѓународниот ден на лицата со попречености, Израелската амбасада донираше 48 специјални колички за деца. Министерот за здравство д-р Венко Филипче, на денешната прес-конференција се заблагодари за донацијата, и заедно со амбасадорот Дан Ориан дел од кличките им ги предаде на Детската клиника во Скопје. „Предизвиците на Министерство за здравство се да ги отстрани сите […]

ВО КЛИНИЧКИОТ КАМПУС СО РАБОТНА АКЦИЈА ОДБЕЛЕЖАН 5 ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ВОЛОНТЕРИТЕ

Волонтери од Министерство за здравство, Црвениот крст на Град Скопје, Волонтерски центар – Скопје, како и волонтери од универзитетските клиники и од Медицинскиот факултет, денеска, во дворот на Универзитетски Клинички центар ,,Мајка Тереза”, со работна акција го одбележаа Светскиот ден на волонтеризмот. Во одбележување на овој ден се приклучи и општина Центар и го поддржа […]

ОБЕЗБЕДЕН НОВ АПАРАТ ЗА ВИДЕО ЛАРИНОСКОПИЈА И ЕНДОСКОПИЈА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ДИШЕН ПАТ, НАМЕНЕТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ НА КАРИЛ

Министерството за здравство набави нов апарат за видео лариноскопија и ендоскопија за обезбедување на дишен пат, вреден 70 илјади евра, наменет за пациентите кои се лекуваат на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување – КАРИЛ. Со помош на овој апарат, анестезиолозите ќе можат полесно да интубираат пациенти кои се хоспитализирани на оваа Клиника и […]

КЛИНИКАТА ЗА КАРДИОЛОГИЈА, СПОРЕД БРОЈ НА СРЦЕВИ ИНТЕРВЕНЦИИ И ИНТЕРВЕНЦИИ КАЈ АКУТEН СРЦЕВ УДАР Е ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ЦЕНТРИ НА БАЛКАНОТ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и директорот на Универзитетската клиника за кардиологија, д-р Жан Зимбаков, го отворија Skopje Interventional Meeting, настан кој е од круцијално значење за размена на знаења и искуства кај медицинскиот персонал, како и унапредување на медицинската експертиза.  Во своето обраќање, министерот Филипче информираше дека Клиниката за кардиологија, според број […]

МАКЕДОНИЈА-ПРИМЕР ЗА УСПЕШНО ПАРТНЕРСТВО МЕЃУ ВЛАДАТА, ИНСТИТУЦИИТЕ И ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР ВО СПРАВУВАЊЕ СО ХИВ ИНФЕКЦИЈАТА

По повод одбележување на 1 декември – Светски ден на борба против ХИВ/СИДА, денеска во Министерството за здравство се одржа прес конференција на која учествуваа министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, директорката на Универзитетската клиника за инфективни болести и фебрилни состојби и национален координатор за ХИВ, д-р Милена Стевановиќ, д-р Владимир Микиќ од Институтот […]