Соопштенија

[РЕАКЦИЈА] СО ЛЕКАРИТЕ ОД СТРАНСТВО, ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ЛЕКУВААТ ВО ЗЕМЈАВА, СЕ ЗАШТЕДУВА ОГРОМНА СУМА НА ПАРИ И РАСТЕ ЕКСПЕРТИЗАТА НА НАШИТЕ ЛЕКАРИ

Министервото за здравство реагира до печатениот медиум „Фокус“ за објавениот текст со наслов „Филипче нема пари за домашните лекари, а странските ги плаќа и по 4.000 евра!“, објавен во последниот број на изданието. Насловот и текстот не ја отсликува реалната состојба и политики на Министерството за здравство во однос на инвестирањето во нашите здравствени работници. […]

ДОСЕГА ВАКЦИНИРАНИ 32.653 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ СО МРП ВАКЦИНА, ЗА 30% НАМАЛЕН БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ ОД МОРБИЛИ, ВО ОДНОС НА МИНАТАТА НЕДЕЛА

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина, од почетокот на епидемијата со морбили (мали сипаници) во целата држава изнесува 32.653. Од нив, 16.082 деца се вакцинирани на територија на град Скопје, додека пак, 16.571 дете е вакцинирано во останатиот дел од државата. Во текот минатата […]

ОД ДЕНЕСКА ГАЛИЧНИК ДОБИВА ЛЕТНА ПАТРОНАЖНА СЛУЖБА, ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА И НЕГА ПОБЛИСКУ ДО ГРАЃАНИТЕ

Денеска почнува со работа летната патронажна медицинска служба во Галичник, која секој петок, во наредните три месеци ќе ротира во овој регион. Лекар и медицинска сестра од Здравствениот Дом Ростуше, еднаш неделно во периодот од 09:00 до 14:00 часот, на жителите ќе им ја пружат потребната здравствена заштита и нега, како мерење на шеќер, притисок, […]

ДО 10 ЈУЛИ Е ПРОДОЛЖЕН РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА ВО СЛУЖБИТЕ НА ПАТРОНАЖНА ДЕЈНОСТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

Информираме дека рокот за пријавување на јавниот повик за изразување интерес за работа во службите на патронажна дејност за медицински сестри е продолжен до 10 јули. Министерството за здравство ги поканува сите заинтересирани медицински сестри да се пријават со доставување писмо за интерес до Министерството за здравство. Согласно Законот за здравствената заштита, на јавниот повик […]

СЕКОЈ ДЕНАР ОД ЗДРАВСТВЕНИОТ БУЏЕТ Е ПОТРОШЕН ВО ИНТЕРЕС НА ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ И ТРЕТМАН НА ДЕЦАТА

Министерството за здравство, најостро реагира до политичката партија ВМРО-ДПМНЕ за прес-конференцијата на членот на ИК, Игор Николов. Сите искажани наводи се невистинити. Имено, не станува збор за никаков договор со ниту една приватна установа, туку за ангажирање на доктори на Клиниката за детски болести во Скопје. Ангажирани се д-р Христо Сивачев и д-р Цветко Георгиев, […]

ДЕНЕСКА И ВО НАРЕДНИТЕ ДВА ДЕНА, ЦЕЛАТА ДРЖАВА ЌЕ БИДЕ ЗАФАТЕНА СО ТЕМПЕРАТУРИ ОД ЖОЛТА(АЛЕРТНА) ФАЗА

Според информациите од Управата за хидрометеоролошки работи, денеска и во наредните два дена, целата држава ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза. Под влијание на топол бран утре (вторник, 02.07.2019 година) и во среда (03.07.2019 година) максималните температури насекаде ќе бидат над 30, а на повеќе места ќе надминат и 35 степени. Зголемената […]

ГАЛИЧНИК ВО ЛЕТНИОТ ПЕРИОД ДОБИВА ПАТРОНАЖНА СЛУЖБА ОД ЛЕКАР И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА

Министерството за здравство информира дека Галичник од 5 јули добива патронажна служба составена од лекар и медицинска сестра. Во наредните 3 месеци, па се до крајот на летната сезона, овој мобилен сервис ќе ротира секој петок во Галичник од Здравствен Дом Ростуше, во периодот од 09 до 14 часот, во една од просториите во Вила […]

ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА ВО СЛУЖБИТЕ НА ПАТРОНАЖНА ДЕЈНОСТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ТРАЕ ДО 30 ЈУНИ

Министерството за здравство ги поканува сите заинтересирани медицински сестри, кои имаат интерес да бидат ангажирани и да работат во службите за патронажна дејност да се пријават до 30 јуни, со доставување писмо за интерес до Министерството за здравство. Согласно Законот за здравствената заштита, на јавниот повик можат да се пријават сите заинтересирани медицински сестри со […]

НА ВЛАДИНА СЕДНИЦА ОДОБРЕНИ 931 СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА И 130 СУПСПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ ЗА ПЕРИОДОТ 2019-2022, УСВОЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА ЗА ПОТРЕБАТА ОД НАБАВКА НА ЛЕКОТ СПИНРАЗА И УСВОЕН ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 141. седница ја усвои предлог програмата за потребите од специјалистички и супспецијалистички кадар, согласно мрежата на здравствените установи (2019-2022) и одобрени се вкупно 931 специјализација. За 2019 година одобрени се 346 специјализации (од кои 22 специјализации се преземања од приватна специјализација, согласно член 150-а од Законот за здравствената […]

ПРЕКУ ПРЕВЕНТИВНАТА ПРОГРАМА ЗА ХИВ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО, ВО МЛАДИНСКИОТ ЦЕНТАР „САКАМ ДА ЗНАМ“ – ВОДНО, БЕСПЛАТНИ УСЛУГИ ОД ДЕРМАТОЛОГ, ГИНЕКОЛОГ, ПСИХОЛОГ И БЕСПЛАТНА КОНТРАЦЕПЦИЈА И ТЕРАПИЈА ЗА СЕКСУАЛНО ПРЕНОСЛИВИ ИНФЕКЦИИ (СПИ)

Преку Превентивната програма за ХИВ на Министерството за здравство, во Младинскиот центар „Сакам да знам“ – Водно, се обезбедуваат бесплатни услуги од дерматолог, гинеколог, психолог и бесплатна контрацепција и терапија за сексуално преносливи инфекции (СПИ), поддржани од Клиниката за дерматологија, Клиниката за психијатрија и Клиниката за гинекологија и акушерство. Во овој центар, граѓаните можат бесплатно […]