Соопштенија

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПРИ КРЕИРАЊЕ ОДРЖЛИВИ СИСТЕМСКИ РЕШЕНИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКИ БОЛЕСТИ ВО ДРЖАВАТА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и претседателката на Националната алијанса за ретки болести, Ребека Јанковска-Ристески денеска склучија заеднички меморандум за соработка, со кој се уредува соработката при креирање одржливи системски решенија за пациентите со ретки болести во државата.  Министерството за здравство и Националната алијанса за ретки болести, соработката ќе ја остваруваат преку низа […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОБЈАВУВА ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА ВО СЛУЖБИТЕ НА ПАТРОНАЖНА ДЕЈНОСТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

  Со цел обезбедување на спроведувањето на патронажната дејност во рамки на здравствените домови и општите болници со проширена дејност на територијата на Република Северна Македонија, Министерството за здравство ги поканува сите заинтересирани медицински сестри кои имаат интерес да бидат ангажирани и да работат во службите за патронажна дејност, да се пријават и достават писмо […]

ДО 30 ЈУНИ Е ПРОДОЛЖЕН ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА НА ДОКТОРИ НА МЕДИЦИНА ВО ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА (ПЗЗ) ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ

Министерство за здравство информира дека јавниот повик за изразување на интерес за работа на доктори на медицина во примарна здравствена заштита (ПЗЗ) во здравствен дом, се продолжува до 30 јуни 2019 година. Ги повикуваме заинтересираните доктори на медицина со лиценца за работа во ПЗЗ да се пријават и да достават писмо за интерес до Министерството […]

ПУШТЕНИ ВО УПОТРЕБА ШЕСТ НОВИ АМБУЛАНТНИ ВОЗИЛА ЗА ИМП СКОПЈЕ

Министерството за здравство информира дека се пуштени во употреба новите шест возила за Итната медицинска помош (ИМП) при Здравствен дом Скопје. Амбулантните возила се регистрирани, доопремени со потребната медицинска опрема и од синоќа се во функција за потребите на граѓаните на градот Скопје и околните места. Со овие возила, за 100 проценти е зајакната ИМП. […]

НА ТОКСИКОЛОГИЈА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ 11 ПАЦИЕНТИ ОД ВЧЕРАШНИОТ ПОЖАР, СИТЕ ВО СТАБИЛНА ОПШТА СОСТОЈБА

Од Универзитетската клиника за токсикологија информираат дека во моментот, на клиниката, се хоспитализирани 11 пациенти како последица на вчерашниот пожар во скопската населба Кисела Вода. – Сите пациенти се во стабилна општа состојба. Спроведени се сите дијагностички процедури согласно протоколите за лекување и до добивање резултати од иследувањата, пациентите ќе бидат хоспитализирани. Во најголем дел […]

ПО ПОЖАРОТ ВО СКОПСКАТА НАСЕЛБА КИСЕЛА ВОДА, 9 ПАЦИЕНТИ ХОСПИТАЛИЗИРАНИ НА КЛИНИКАТА ЗА ТОКСИКОЛОГИЈА

Како последица од труење од чад, предизвикан од пожарот што избувна попладнево во скопската населба Кисела Вода, девет (9) пациенти се хоспитализирани на Универзитетската Клиника за токсикологија, при Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје. Пациентите се во добра општа состојба. Тројца пожарникари се повредени. Едниот од нив има изгореници на десната дланка и веднаш е […]

ДО 15 ЈУНИ ТРАЕ ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА НА ДОКТОРИ НА МЕДИЦИНА ВО ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ

Министерството за здравство ги повикува заинтересираните доктори на медицина со лиценца за работа во примарна здравствена заштита да се пријават на јавниот повик и да достават писмо за интерес до Министерството за здравство, најдоцна до 15.06.2019 година, со цел да се обезбеди можност за работа во траење од шест месеци. Согласно член 8 од Законот […]

СРЕДБА НА ПРЕМИЕРОТ ЗАЕВ, МИНИСТРИТЕ ФИЛИПЧЕ, АДЕМИ, ДЕСКОСКА И ЦАРОВСКА СО ГРУПА РОДИТЕЛИ: ВО ИНТЕРЕС НА ДОБРОТО НА ДЕЦАТА, ПРЕКУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФАКТИ И ДИСКУСИЈА, ЌЕ ГИ ИНФОРМИРАМЕ СИТЕ ГРАЃАНИ ВО ОДНОС НА ВАКЦИНАЦИЈАТА ЗА МАЛИ СИПАНИЦИ

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со министрите за здравство, за образование и наука, за правда и за труд и социјална политика, односно Венко Филипче, Арбер Адеми, Рената Дескоска и Мила Царовска денеска се сретнаa со група родители коишто не сакаат нивните деца да ја примат вакцината за заштита од вирусите […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ВО ОБИКОЛКА НА КУМАНОВСКАТА БОЛНИЦА: КУМАНОВО ДОБИВА ПОДОБАР УРГЕНТЕН ЦЕНТАР ЗА ПОДОБРИ УСЛОВИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче денеска ја посети Општата болница Куманово со цел да направи обиколка на комплетно новиот објект на Ургентниот центар во Куманово. Градежните зафати се завршени и наскоро ќе биде пуштен во употреба.  Тој истакна дека оваа установа е исклучително позитивен пример на јавна здравствена установа која во соработка со […]

ЗАВРШЕНА ФАЗАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПОНУДИ ВО РАМКИ НА ОТВОРЕНАТА ПОСТАПКА ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ДОГОВОР ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО ЗА ИНТЕГРИРАНО МЕНАЏИРАЊЕ СО ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЈА ЗА ХИРУРШКИ ЗАФАТИ И ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ОД БОЛНИЧКИ ИНФЕКЦИИ – ПРЕТСТОИ ПЕРИОД НА ЕВАЛУАЦИЈА НА ДОБИЕНАТА ДОКУМЕНТАЦИЈА ОД ЗАИНТЕРЕСИРАНИТЕ ЕКОНОМСКИ ОПЕРАТОРИ, СЀ ДО ИЗБОР НА НАЈПОВОЛЕН ПОНУДУВАЧ

Согласно законски утврдените рокови, во врска со отворената постапка за доделување Договор за воспоставување јавно приватно партнерство за интегрирано менаџирање со иновативни решенија за хируршки зафати и здравствена заштита од болнички инфекции, денес до 12:00 часот, преку Електронскиот систем за јавни набавки пристигнаа понуди од два економски оператори. Постапката се спроведува согласно Законот за концесии […]