Соопштенија

ВМРО-ДПМНЕ ШИРИ ЛАЖНИ ВЕСТИ ЗА ЈАВНАТА НАБАВКА ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ЈПП ЗА ИНТЕГРИРАНО МЕНАЏИРАЊЕ СО ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЈА ЗА ХИРУРШКИ ЗАФАТИ

Министерството за здравство, најостро реагира до политичката партија ВМРО-ДПМНЕ за прес-конференцијата во која се изнесени бројни невистини и лаги за јавната набавка за воспоставување на јавно приватно партнерство за интегрирано менаџирање со иновативни решенија за хируршки зафати. Имено, идното јавно приватно партнерство за интегрирано менаџирање со иновативни решенија за хируршки зафати е економски модел за […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ЌЕ РЕАГИРА НА НЕТОЧНИТЕ ИНФОРМАЦИИ ОД МЕДИУМИТЕ ПРЕКУ СОВЕТОТ ЗА ЕТИКА ВО МЕДИУМИТЕ И СОВЕТОТ НА ЧЕСТА

Министерството за здравство во изминатиот период беше предмет на многу медиумски објави каде се изнесуваа неточни информации и шпекулации за работата на Министерството. Со цел спречување натамошни шпекулативни медиумски објави, Министерството за здравство ќе реагира преку соодветните медиумски и новинарски инстанции, Советот за етика и Советот на честа, односно со испраќање претставки до овие тела. […]

ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТ ЗА ДИРЕКТОР НА ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА

МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО објавува ОГЛАС за пријавување на кандидати за полагање на испит за директор на јавна здравствена установа Ги покануваме сите заинтересирани кандидати кои имаат интерес да полагаат испит за директор во јавна здравствена установа да се пријават на овој оглас што го објавува Министерството за здравство. Согласно член 104 став (2) точка 4) од Законот […]

ПРОМОВИРАНИ НОВИТЕ ВОЗИЛА ЗА ИТНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОШ, ГИ ПОДОБРУВАМЕ УСЛОВИТЕ ЗА РАБОТА НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И ЈА ПОДОБРУВАМЕ ЗДРАВСТВЕНАТА УСЛУГА НА НАШИТЕ ПАЦИЕНТИ

Министерството за здравство, денеска, ги пушти во употреба новите 12 возила на Итната медицинска помош, наменети за Скопје и за неколку градови во државата. Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче истакна дека возилата се опремени со најсовремена медицинска опрема и со овие возила им се овозможува на пациентите да ја добијат неопходната здравствена услуга […]

ВРВЕН ПРИОРИТЕТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО Е ГРИЖАТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЈЕ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска учествуваше на панел дискусијата посветена на женско здравје, во рамки на фестивалот за феминистричка култура и акција „Прво па женско“.  -Би сакал да ви се заблагодарам за поканата да учествувам на денешната панел дискусија и да зборувам за женското здравје. Врвен приоритет на Министерството за здравство е грижата […]

НА 134. ВЛАДИНА СЕДНИЦА УСВОЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА ЗА ИЗГРАДБА НА УНИВЕРЗИТЕТСКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

На 134. седницата на Влада, денеска беше усвоена информацијата за изградба на Универзитетски клинички центар. Владата го задолжи Министерството за финансии во соработка со Министерството за здравство да изготви барање за изразување на интерес за заем до финансиските институции за финансирање на изградбата на новиот Клинички Центар. Во исто време, Владата го задолжи Министерството за […]

ЗА ВРЕМЕ НА ПОСЕТАТА НА ПАПАТА ФРАНЦИСК, СИТЕ НАШИ СОГРАЃАНИ НАВРЕМЕНО И НЕПРЕЧЕНО ЌЕ ГИ ДОБИЈАТ НЕОПХОДНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ УСЛУГИ И ИНТЕРВЕНЦИИ

Утре, на 7 мај, за време на посетата на Папата Франциск, сите наши сограѓани навремено и непречено ќе ги добијат неопходните здравствени услуги и интервенции. Клиничкиот центар во Скопје ќе биде прилагоден на посебните меѓународни стандарди коишто се применуваат во сите земји кои ги посетува Папата, со цел најпрофесионално и најбрзо да се одговори на […]

ЗА ВРЕМЕ НА ПОСЕТАТА НА ПАПАТА ФРАНЦИСК, КЛИНИЧКИОТ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ ЌЕ БИДЕ ПРИЛАГОДЕН НА ПОСЕБНИТЕ МЕЃУНАРОДНИ СТАНДАРДИ КОИ СЕ ПРИМЕНУВААТ ВО СИТЕ ЗЕМЈИ КОИ ГИ ПОСЕТУВА ПАПАТА, ПАЦИЕНТИТЕ НЕПРЕЧЕНО ЌЕ ГИ ДОБИЈАТ СИТЕ ПОТРЕБНИ ЗДРАВСТВЕНИ ИНТЕРВЕНЦИИ И СООДВЕТНО ЌЕ ОДГОВОРИ НА СИТЕ ИТНИ МЕДИЦИНСКИ ПОТРЕБИ НА ГРАЃАНИТЕ

Министерството за здравство информира дека за време на посетата на папата Франциск, пациентите од целата држава непречено ќе ги добијат сите потребни здравствени интервенции и со посебен план на министерството, соодветно ќе се одговори на сите итни медицински потреби на граѓаните. Притоа, Клиничкиот центар во Скопје ќе биде прилагоден на посебните меѓународни стандарди кои се […]

ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДОСТАВУВАЊЕ ПОТВРДИ ЗА ВАКЦИНАЛЕН СТАТУС ПРИ УПИС ВО УЧИЛИШНИ И ПРЕДУЧИЛИШНИ УСТАНОВИ

Министерството за здравство ја известува јавноста дека во Службен весник бр. 85 од 30 април 2019 година, се објавени измените и дополнувањата донесени од министерот за труд и социјална политика на правилникот за водење на педагошката документација и евиденција во детска градинка и центар за ран детски развој, со кој сега се прецизира дека при […]

ДЕМАНТ ОД КЛИНИКАТА ЗА УВО, НОС И ГРЛО ЗА ТЕКСТОТ НА КУРИР И НЕТПРЕС ДЕКА ДЕСЕТТИНА ВРАБОТЕНИ ЗАМИНУВААТ ПОРАДИ ПРИТИСОЦИТЕ СО КОИ СЕ СООЧУВААТ

Клиниката за уво, нос и грло, најостро реагира до редакцијата на „Курир“ и „НетПрес“ за текстот „Си заминуваат десеттина вработени од Клиниката за уво, нос и грло“, објавен на 23 април 2019 година, во кој се вели дека овие десеттина вработени заминуваат поради притисоците со кои се соочуваат. Од 05.02.2018 година до денеска, 6 вработени […]