Соопштенија

ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ КАНДИДАТИ ЗА ВРШЕЊЕ НА РАБОТИТЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАТОР ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОБЈАВУВА ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ КАНДИДАТИ ЗА ВРШЕЊЕ НА РАБОТИТЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАТОР ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА Кандидатот за национален координатор за трансплантација, согласно член 55 од Законот за земање и пресадување делови од човечкото тело заради лекување (Службен весник на РМ 47/2011, 136/2011, 91/2013, 164/2013, 27/2014, 112/2014, 144/2014, 124/2015, 149/2015 и 37/2016), треба […]

ОДРЖАН БРИФИНГ ПО ПОВОД ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈАТА

Во Министерството за здравство се одржа стручен брифинг за најава на претстојните активности за одбележување на Европската недела на имунизација. Централниот настан по тој повод ќе се одржи во сабота 21 април), во Градски парк, на бина-Школка, со почеток во 12 часот.  На овој забавно-едукативен настан ќе учествуваат деца од градинките и училиштата од Скопје, […]

КОНФЕРЕНЦИЈА ВО САРАЕВО ПОСВЕТЕНА НА ДЕМЕНЦИЈА ВО РЕГИОНОТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска се обрати на конференција посветена на деменција во регионот на Западен Балкан, која се одржува во Сараево. Конференцијата е во организација на Светската здравствена организација и Меѓународната асоцијација за Алцхајмер. Д-р Милошев потенцираше дека Министерството за здравство како клучен чинител во оваа сфера, во рамки […]

РАЗГОВОРИ СО СВЕТСКА БАНКА ЗА ПЛАНИРАНИТЕ ПРОЕКТИ И РЕФОРМИ ВО ЗДРАВСТВОТО

Во текот на денешниот ден се одржа конференциска врска помеѓу министерот за здравство и претставници на Светската банка, при што е разговарано за планираните проекти и реформи во здравството. Од Светската банка, добиена е поддршка за процесите на реформа во легислативата и потврда за правилно планирање на предвидените промени во делот на здравствени реформи.

СРЕДБА СО ЗДРУЖЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, ТЕХНИЧАРИ И АКУШЕРКИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче одржа работна средба со Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки на која е договорена соработка на полето на едукации. Остварена е заедничка соработка помеѓу Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки и Здружението на анестезиолози за континуиран процес на обука и спроведување едукација за медицинските сестри која треба […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ, Д-Р ЧАКАРОВСКИ ГО ПОСЕТИ МОБИЛНИОТ ИНФО ХЕП ЦЕНТАР ВО БИТОЛА

Заменик министерот  за здравство, д-р Гоце Чакаровски денеска во Битола го посети Мобилниот инфо-хеп центар, во рамки на акцијата за бесплатни прегледи на црн дроб и тестирања за хепатит Ц и ХИВ, во организација на Хепар Центар Битола. Мобилното возило во претстојниот период ќе врши превентивни прегледи во повеќе градови низ државата, како резултат на […]

ПОТПИШАН АНЕКС НА НОВИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КОЕФИЦИЕНТОТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со претседателот на Самостојниот синдикат на клинички центар, д-р Горан Беговиќ и претседателот на Самостојниот Синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, д-р Љубиша Каранфиловски денеска потпишаа анекс на новиот колективен договор за зголемување на додатокот на плата за прекувремена работа, работа ноќе и работа на дежурство. Според […]

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ НА ХЕМОФИЛИЈА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев денеска присуствуваше на настан по повод одбележување на Денот на хемофилија и 20-годишниот јубилеј на здружението Хемолог. Д-р Милошев потенцираше дека Министерството за здравство секоја година донесува посебна Програма за обезбедување на трошоците за болни кои се третираат со дијализа и активности за пациентите со хемофилија во […]

СРЕДБА НА ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР СО НОВОИМЕНУВАНИОТ АМБАСАДОР ВО ЦРНА ГОРА

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска се сретна со новоименуваниот амбасадор на Република Македонија во Црна Гора, Михајло Трпкоски. На средбата стана збор за можностите за унапредување на соработката меѓу двете земји со посебен акцент на размена на искуства за зајакнување на капацитетите на здравствениот систем.

СРЕДБА СО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА-ТУРЦИЈА (MATTO)

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска присуствуваше на седница на Управен одбор на Стопанска комора на Македонија-Турција (МАТТО). Целта на средбата беше запознавање со проектот за изградба на нов клинички центар. Во рамки на средбата беа разгледани и можностите за вклучување на членките на оваа стопанска комора во градежните работи, како и набавката на […]