Соопштенија

Во Клинички центар „Мајка Тереза“ се поставени нови табли за ориентација

Во Универзитетскиот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје се поставени нови табли за ориентација. Новите табли се поставени на три различни јазици, на македонски, на албански и на англиски јазик. Сега сите граѓани без исклучок ќе имаат полесна ориентација во комплексот клиники.

ПРОВЕРИ ПА СПОДЕЛИ!

Почитувани, сите сме свесни за негативните последици од ширење лажни вести, посебно во областа на здравството. Министерството за здравство апелира да ја проверите веродостојноста на веста пред да ја споделите.

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА КОЗЛЕ РАБОТИ СЕКОЈ ДЕН 24 ЧАСА

Министерството за здравство е информирано од Детската болница Козле дека од минатата недела е воведена можноста за вршење комплетни лабораториски испитувања и во трета смена, што значи сите пациенти кои имаат потреба може во било кое време да се јават на дежурен лекар каде ќе добијат комплетна здравствена услуга, вклучувајќи ги и потребните лабораториски испитувања. […]

ИЗГОТВУВАЊЕ ПОВЕЌЕГОДИШНА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ВО ОБЛАСТА НА ЗДРАВСТВОТО

Министерот Таравари денеска одржа работна средба со група експерти кои работат на изготвување повеќегодишна Национална стратегија во областа на здравството. Групата ја сочинуваат докажани доктори и професори кои со своето искуство ќе придонесат за стратешко унапредување на здравствениот систем.

НОВИ ДИРЕКТОРИ ВО ЈЗУ

Почитувани, Информираме дека минатата недела беа именувани директори и во следните јавни здравствени установи: – Геронтолошки завод – Салија Љатиф – Институт за белодробни заболувања кај децата Козле – Ангелчо Андоновски – Универзитетска клиника за ревматологија – Филип Гучев Дополнително информираме дека во Психијатриската болница Бардовци останува досегашниот директор, Ќамиљ Ковачи. Исто така се разрешени […]

ВЧЕРАШНАТА ФУДБАЛСКА ВЕЧЕР БЕЗ ЛЕКАРСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ!

Според информациите од дежурните екипи, во текот на вчерашната вечер околу одржувањето на Супер купот на УЕФА, не е регистрирано зголемување на вообичаениот број интервенции. На Клиниката за токсикологија не е примен ниту еден пациент, во службата за Итна медицинска помош не се регистрирани колапси, а само еден странски државјанин со скршеница на рака е […]

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Информираме дека и во следните три дена (од среда до петок) нашата држава ќе биде зафатена со температури од портокалова фаза и продолжуваат да важат препораките на Министерството за здравство – од работни обврски да бидат ослободени бремените жени и лицата над 60 годишна возраст, додека сите останати лица при појава на каков било здравствен […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ПОДГОТВЕНО ЗА УЕФА СУПЕРКУПОТ ВО СКОПЈЕ

Во пресрет на УЕФА СУПЕР КУПОТ – Клиниката за токсикологија обезбеди двојни екипи за дежурање во наредните 48 часа, како и дополнителни екипи на повик. Со цел поуспешна евентуална здравствена помош на гостите, апелираме и потсетуваме за граѓаните на Скопје да ги користат услугите на Ургентниот центар во ГОБ 8 Септември – како најблиска установа […]

ПОДГОТОВКИ ЗА РАТИФИКАЦИЈА НА „ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЈА“

Денеска со Министерството за труд и социјална политика и Програмата за развој на Обединетите нации почнавме со подготовки за ратификација на „Истанбулската конвенција“ – Усвојување на подобри политики и пракси за елиминација на насилството врз жените. Проектот, меѓу другото, ќе има за цел и развивање рамка за координиран и стратешки пристап за справување со насилството […]

Проект „Добредојде бебе“

Денеска заедно со министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, го промовираме проектот „Добредојде бебе“. Со овој проект, родителите нема веќе да чекаат на шалтери, туку изводот на матични книги ќе го добијат во рок од 48 часа, за време на престојот во породилиштето. Проектот стартува од понеделник (24 јули) во породилиштата во Скопје, додека од […]