КОРОНА ВИРУС

Сите информации, препораки, прашања, одговори и вистини за корона вирусот.

01.07.2020
- Решение за продолжување на спроведувањето на систематски прегледи
- Брошура за бремени жени и Ковид-19
- Брошура за бремени жени и Ковид-19 - Албански
- КОВИД-19 и бременост - Времени препораки за постапување со бремени пациентки за време на пандемијата со КОВИД-19
- КОВИД-19 и бременост - Времени препораки за постапување со бремени пациентки за време на пандемијата со КОВИД-19 - Албански
- Упатства за домашно лекување на пациенти со полесни симптоми на КОВИД-19 инфекција 
- Упатства за домашно лекување на пациенти со полесни симптоми на КОВИД-19 инфекција - Албански  
- Психолошки совети за здравствени работници
- Психолошки совети за здравствени работници - Албански
- Често поставувани прашањата - информации за медиумите и граѓаните
- Често поставувани прашањата - информации за медиумите и граѓаните - Албански
- Ковид 19 и ризици во бременост - Често поставувани прашања 
- Ковид 19 и ризици во бременост - Често поставувани прашања - Албански
- Прашања и одговори - ИЈЗ 
- Прашања и одговори - ИЈЗ - Албански
- Митови и вистини 
- Митови и вистини - Албански
- Упатство за домашно лекување на пациенти со сомнителна инфекција со 2019-nCoV 
- Институт за јавно здравје на Република Северна Македонија 
- Респираторна гимнастика во време на пандемија во КОВИД-19
РАСПОРЕД НА ДЕЖУРНИ АПТЕКИ ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ
- Состојба со COVID-19 во земјата
- Состојба со COVID-19 во светот  
- ЛИСТА НА ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ СО ДИЈАГНОЗИ КОИ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД РАБОТНИ ОБВРСКИ  
- Дополнување на листата на хронични дијагнози
- Поддршка за справување со коронавирусот: сметка за донации и листа на донатори 
 - Препораки за пациенти со ретки болести во услови на пандемија со CoVid 19  
- Известување за пациенти во самоизолација
- Решение за одлагање на спроведувањето на систематски прегледи на децата од училишна возраст, учениците и студентите 
- НАРЕДБА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА САМОИЗЛОАЦИЈА за секој државјанин на Северна Македонија кој влегува на гранични премини од високо/средно ризични земји утврдени со Листата на СЗО
- Препораки за домашна изолација
- Препораки за домашна изолација ALB  
ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИИ 
ОДЛУКИ ОД СЕДНИЦИ НА ВЛАДА
ОДЛУКИ ОД СЕДНИЦИ НА ВЛАДА - Албански 
Справување со социјална дистанца, карантин и изолација
 Номинирани лица од Министерство за здравство како административни лица кои ќе даваат информации на административните прашања во врска со спроведување на препораките и мерките за спроведување со корона вирусот COVID-19 
Препораки за патници - Албански
Препораки за патници - Англиски 

ПРЕПОРАКИ, ПРОТОКОЛИ, ИЗВЕСТУВАЊА, ДОКУМЕНТИ ЗА COVID 19

Споделете ги советите на инфектологот Илир Демири за заштита од корона вирус.

Споделете ги советите на инфектологот Илир Демири за заштита од корона вирус.

Posted by Венко Филипче on Недела, 01 март 2020
За спремноста на нашата држава, за мерките и препораките за заштита од корона вирусот.

За спремноста на нашата држава, за мерките и препораките за заштита од корона вирусот. Погледнете го и споделете го интервјуто со регионалниот директор на СЗО Европа Ханс Клуге за состојбата со „Ковид 19“.

Posted by Венко Филипче on Петок, 28 февруари 2020
Shpërndani dhe ndiqni këto rekomandime

Shpërndani dhe ndiqni këto rekomandime.

Posted by Венко Филипче on Понеделник, 02 март 2020
Shpërndani informatat për virusin Korona.

Споделете ги информациите за корона вирусот.Shpërndani informatat për virusin Korona.

Posted by Венко Филипче on Недела, 01 март 2020
Препораки за спречување и сузбивање на појавата на корона вирусот

Избегнување на близок респираторен контакт, водење на лична и колективна хигиена и често миење на рацете е основен предуслов за спречување и сузбивање на појавата на заболувањето.

Posted by Венко Филипче on Среда, 26 февруари 2020
Северна Македонија има еден од најдобрите системи за рано предупредување во однос на болести и епидемии во целиот регион

Северна Македонија има еден од најдобрите системи за рано предупредување во однос на болести и епидемии во целиот регион. Целиот систем е подигнат на високо ниво на будност и се следи секоја информација којашто доаѓа, како од релевантните странски институции, така и од соседните земји. Постапуваме согласно насоките од Светската здравствена организација и целосно сме подготвени да се справиме со корона вирусот.

Posted by Венко Филипче on Сабота, 15 февруари 2020