МАКЕДОНИЈА ДЕНЕС ПОД ВЛИЈАНИЕ НА ТОПЛОТЕН БРАН ОД ЖОЛТА ФАЗА

Според најавата на метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, територијата на целата држава е зафатена со температури од жолта (алертна) фаза.
Граѓаните од целата држава потребно е да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури, како што се:
-Заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот
-Носење светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце носете заштитни очила и капа (светлите бои ја рефлектираат светлината)
-Консумирање лесна храна и течности, посебно да се внимава при подготовка и консумирање на храната, како и избегнување термички необработени производи, на пример мајонези од домашни јајца и внимателно да се консумира сладолед и разни кремови.
-Потребно е внесување поголемо количество течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци.
-При влегување во возило, потребно е тоа одреден период да се проветри.
-На хронично болните лица им се препорачува редовно земање на пропишаната терапија.
-Во текот на ваквите екстремно топли денови, останете во затворени простории (пред се климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период, да се најде можност за почести одмори под сенка.
Информации и препораки за заштита од топлотниот бран континуирано се дистрибуираат на интернет страната: www.toplotnibranovi.mk

Share This Article :

Related Posts

Остави коментар