ПОПЛАДНЕВО ТЕСТИРАНО УШТЕ ЕДНО ЛИЦЕ НА КОРОНА ВИРУС – РЕЗУЛТАТОТ Е НЕГАТИВЕН

Министерството за здравство информира дека попладнeво на корона вирус е тестирано уште едно лице на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби – резултатот е негативен.

Денеска, Министерот за здравство, Доц. Д-р. Венко Филипче, повикувајќи се на растечкиот број на ново заразени во европскиот регион информираше дека контролата на системот за заштита и превенција во земјава се подигнува на уште повисоко ниво со воведување на „здравствена локатор карта“ за сите патници во авионите на „Wizz Air“ од Милано и Венеција на скопскиот и охридскиот аеродром.

„Ова ќе овозможи добра контрола и следливост на патниците. Тие ќе остават податоци за тоа на која адреса престојуваат и доколку во некое сценарио се јави некој патник по одреден број денови со симптоми, многу лесно е да ги лоцираме патниците, особено сопатниците кои седеле неколку реда зад и пред заболениот патник во авионот, како што налагаат препораките“, потенцираше министерот Филипче.

Сподели на:

Related Posts