СО МРП ВАКЦИНА ДОСЕГА ИМУНИЗИРАНИ 30.406 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата во целата држава изнесува 30.406. Од нив, 15.491 дете се вакцинирани во Скопје, додека 14.915 деца се вакцинирани во останатиот дел од државата.

Во периодот од 14.06 до 21.06.2019 година се пријавени вкупно 59 нови случаи на мали сипаници.

Согласно дополнително добиени резултати од вирусолошката лабораторија при ИЈЗ и направената повторна класификација на пријавените случаи, согласно дефиницијата на случај за мали сипаници, вкупниот број случаи од декември 2018, заклучно со 21.06.2019, во Република Северна Македонија изнесува 1.814 случаи, со стапка на заболување од 87,7 на 100 илјади жители. Во анализите не се земени во предвид отфрлените случаи и лицата за кои недостига лабораториска потврда.

Од почетокот на епидемијата, досега, во центрите за јавно здравје, дополнително се аплицирани вкупно 5.305 дози од вакцината, од нив повеќе од 60% се здравствени работници, студенти и ученици во средните медицински училишта, останатите се контакти и лица над 14 годишна возраст.

Вакцинацијата е единствената мерка за заштита од мали сипаници. Не постои друга поефективна медицинска технологија што го заштитила и го унапредила човековото здравје како вакцинацијата. Здравјето на детето е најважно.

Сподели на:

Related Posts