FILIPÇE : 6 RASTE TË REJA ME KORONAVIRUS- GJITHSEJ 48, JASHTËZAKONISHT ËSHTË I RËNDËSISHËM ROLI I QYTETARËVE NË VETËDIJËN E TYRE, TË GJITHË DUHET DHE PATJETËR TË KONTRIBUOJNË PËR TA TEJKALUAR KËTË KRIZË

Ministri i Shëndetësisë Doc. Dr. Venko Filipçe në konferencën e sotme për shtyp informoi se sot në orën 16:00 në vendin tonë janë diagnostifikuar 6 raste të reja të koronavirusit me çka numri i përgjithshëm arrin 48.
“Në Shtip për herë të parë u diagnostifkua me virus një vajzë 4 vjeçare e cila ishte infektuar në një kopsht fëmijësh në Angli – sipas asaj që thuhet dhe të dhënave të epidemiologëve të cilët i jep familja. Ata u kthyen në vend më 14 Mars, e cila ka qenë në izolim shtëpiak dhe sipas atyre që thanë, janë testuan gjatë ditës së djeshme në repartin infektiv në Spitalin Klinik në Shtip, dy ditë pasi vajza ndjeu simptomat. Tani, vajza dhe nëna e sajë janë në repartin infektiv dhe sondazhi epidemiologjik po zgjerohet dhe do të merren analiza shtesë, materiale për njerëzit për të cilët mendohet se duhet të bëhet analiza. Dibra ka diagnostifikuar 3 raste të reja, të gjitha janë përzgjedhur me indikacionin më të gjerë – testimi që po bëhet si pjesë e skriningut në atë rajon e kemi filluar disa ditë më parë. Në Shkup është konfirmuar një rast , një person që ka qenë në kontakt me një nga rastet e diagnostikfikuar para 2 ditëve i cili është bërë në hulumtim epidemiologjik të pacientit. Një rast tjetër konfirmohet në Gostivar. Ajo është një grua që u kthye nga Zvicra. Pas arritjes, sipas anketës epidemiologjike ajo ka qenë në izolim shtëpiak. Ajo është paraqitur vullnetarisht për ta testuar veten dhe deklaroi se kishte pasur kontakt me një pacient të sëmurë në Zvicër. Të gjithë anëtarët e familjes së saj janë kontaktuar. Punime të mëtejshme janë duke u zhvilluar për të vendosur kontakte të mundshme mbi bazën e të cilave do të bëhet një tregues i testeve shtesë “, tha Ministri Filipçe duke shtuar se në këtë moment janë duke u testuar 35 persona për të cilën publiku do të informohet menjëherë pas përgatitjes së rezultateve
Në konferencën për shtyp, Ministri Filipçe informoi se të gjithë pacientët janë stabil, me pamje klinike të pandryshuar, si në Klinikë ashtu edhe në Dibër. Pacienti në traktin respirator është i qëndrueshëm me parametra jetik dhe nuk ka shenja të përkeqësimit. Vizitë është bërë sot për të gjithë ata që janë në trajtim në shtëpi. Ata janë të informuar se si duhet të sillen – si në mënyrën e vetë-izolimit ashtu edhe gjatë trajtimit, dhe është vendosur komunikimi i tyre i drejtpërdrejtë me mjekët e Sëmundjeve Infektive.
“Sot kemi bërë një plan për të vënë në funksion trajtimin e pacientëve me koronavirus në Spitalin e Përgjithshëm të qytetit ‘8 Shtatori”. Duke pasur parasysh nevojën për një lloj tjetër të ndërhyrjes mjekësore – pacientë me koronavirus të dyshuar ose tashmë të konfirmuar për të ruajtur kapcitete të tjera, kemi bërë një vizitë në spitalin “8 Shtator” me një komision të veçantë – drejtorë të disa klinikave dhe përfaqësuesit e Komisionit për sëmundje infektive. Së bashku, në vend u identifikuan rruga, rrjedha e pacientit, seksionet e izolimit të trijazhës, ambulancat e pranimit, një dhomë e veçantë operimi, një dhomë e veçantë angiografie, një kabinet i veçantë eko-diagnostikues dhe një repart krejtësisht i veçantë. aktualisht ka 22 shtretër dhe dy respiratorë. Me këtë, ne praktikisht sigurojmë të gjithë pacientët në vend, kur diagnostikohen ose dyshohen se kanë koronavirus dhe kanë nevojë për ndonjë formë tjetër të operacionit ose lloj tjetër të ndërhyrjes – për tu referuar direkt në spital “8 Shtatori. “Për të mos shkuar në institucione të tjera të shëndetit publik. Këtu do të vendoset një algoritëm. Dhe stafi kaloi një stërvitje të shkurtër sot në Klinikën e Sëmundjeve Infektive: si të afrohet pacientët, si të marrë materiale, dhe nëse është një pacient i cili është në dyshim dhe nuk ka nevojë për shumë urgjencë, rezultati do të pritet dhe pastaj do të vendoset nëse do të trajtohet “, tha Ministri Filipçe.
Ministri Filipçe tha se plani është për pika të veçanta në kuadër të Shtëpis së shëndetit Shkup, i cili duhet të fillojë që në javën tjetër, dhe Ministria do të informojë për parimin e funksionimit pasi të miratohet plani.
Një pulmonolog tjetër dhe një pediatër tjetër do të nisen nesër në Dibër, sepse ka njerëz në sektorin e shëndetësisë, punonjës shëndetësie që janë bartësit e virusit.
“Sot mbajti takim shtabi qëndror i krizave në Qeveri – më shumë çështje u diskutuan për Dibrën. Një sasi shtesë e materijaleve harxhuese do të dorëzohet gjatë ditës së nesërme. Kemi ofert nga disa kompani që duan të prodhojnë dhe maska ​​prej materialit adekuat, prej ku pritet mendim nga Komisionit për sëmundje ngjitëse në Ministrinë e Shëndetësisë. Në kuadër të kampusit në Qendrën Klinike, intensivisht punohet për përmirësimin e infrastrukturës, permisimin e qasjes ne Kliniken per semundje infektive dhe gjendje febrile dhe një linjë për hyrje nga Qendra e Emergjencës në Klinikat Kirurgjikale, për të cilën dëshiroj të falënderoj kryetarin e qytetit të Shkupit Petre Shilegov dhe Ndërmarrjen Publike në rrugë dhe rrugica ”, tha Ministri Filipçe.
Ministri Filipçe deklaroi që në veçanti është e mirë që pacientët diagnostikohen në një fazë të hershme, sepse pacientët që diagnostikohen në një fazë të vonëshëm direkt i zënë vendet në kujdes intensiv – diçka që në shumë vende e kolabon sistemi shëndetësor.
” E Dërgoj mesazhin – kjo nuk është diçka që vetëm profesionistët e shëndetit ose sistemi shëndetësor mund ta menaxhojn. Në veçanti është e rëndësishme edhe roli i qytetarëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm me vetëdijen e tyre, të gjithë duhet të kontribojnë qe kjo krizë të tejkalohet”, potencoi Ministri Filipçe.

Сподели на:

Related Posts