Day: мај 28, 2019

УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ ПЕРИМАК И СОРАБОТКАТА СО ШТЕРНШТУНДЕН, ВО ПАРТНЕРСТВО НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО И ПРОЕКТ ХОПЕ СО ЦЕЛ НАМАЛУВАЊЕ НА ПЕРИНАТАЛНАТА СМРТНОСТ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче денеска присуствуваше на настан со цел одбележување на успешната реализација на проектот ПериМак и соработката со ШтернШтунден, кој е отпочнат во 2016 година како партнерство помеѓу Министерството за здравство и Проект ХОПЕ, со цел намалување на перинатална смртност во Република Северна Македонија. „Проектот во првата фаза од имплементацијата […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ИМУНИЗАЦИЈАТА Е ЕДИНСТВЕНАТА МЕРКА КОЈА НЕ ЗАШТИТУВА ОД ЗАРАЗНИ ЗАБОЛУВАЊА , ОВАА ГОДИНА ЗА ПРВПАТ ВОВЕДУВАМЕ ДВЕ НОВИ ВАКЦИНИ– ВАКЦИНА ПРОТИВ РОТА ВИРУС И ПНЕВМОКОКНА ВАКЦИНА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска се обрати на работилницата посветена на „Перспективите и предизвиците во имунизацијата“, во организација на Светската здравствена организација и семејна медицина. Во своето обраќање, министерот Филипче потенцираше дека имунизацијата е единствената мерка која не заштитува од заразни заболувања. Нашата заложба за одржување силен колективен имунитет е јасна и […]