Day: ноември 12, 2019

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ВО ТЕТОВО Е АКРЕДИТИРАНА ОД АГЕНЦИЈАТА ЗА АКРЕДИТАЦИЈА, ЗА 15% Е ЗГОЛЕМЕН КАПАЦИТЕТОТ СО ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ ВО УСТАНОВАТА

Клиничката болница во Тетово е акредитирана од Агенцијата за акредитација. Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче при денешната посета во оваа јавно-здравствена установа истакна дека како регионален медицински центар, во изминативе две години реализирани се значајни инвестиции за унапредување на условите за третман на пациентите. „Извршено е реновирање на инфективното одделение, како и реконструкција […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ЛЕКОТ СПИНРАЗА ОД ВЧЕРА Е ДОСТАПЕН ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЈА

Лекот Спинраза од вчера е достапен за пациентите со спинална мускулна атрофија. Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, утрово на прес-конференција информираше дека во текот на вчерашниот ден за првпат во нашата земја е даден овој лек.   „Во текот на вчерашниот ден за првпат во нашата земја беше даден лекот Спинраза. Станува збор […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: СО ЗГОЛЕМУВАЊАТА НА ПЛАТИТЕ ОВОЗМОЖУВАМЕ ДОСТОИНСТВЕНИ УСЛОВИ ЗА РАБОТА НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ

Министерството за здравство во правилна политика води вистинска грижа за здравствените работници. Од февруари 2020 година, платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, додека пак на медицинските сестри за 10%. „Со зголемувањето на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници. Тие да работат достоинствено дома, во јавните здравствени установи и да не […]