Day: октомври 15, 2020

ФИЛИПЧЕ: УТРЕ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ЌЕ ДИСКУТИРА ДАЛИ СЕ ПОТРЕБНИ ДОПОЛНИТЕЛНИ РЕСТРИКЦИИ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, во вечерашното гостување во Дневникот на телевизија Сител истакна дека сите земји во Европа, па и ние го очекувавме овој бран, и ние соодветно на тоа ги подготвивме капацитетите. Во контекст на високите бројки на новозаразени Филипче истакна дека доколку се почитуваа мерките за заштита немаше да дојде […]

СТУДЕНТИТЕ ОД ШЕСТА ГОДИНА ПО ОПШТА МЕДИЦИНА СО ПОДДРШКА НА КОЛЕГИТЕ ЕПИДЕМИОЛОЗИ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче и деканката на Медицинскиот Факултет во Скопје, проф. д-р Соња Топузовска, денеска, одржаа средба со студентите од шеста година по општа медицина. На средбата се разговараше за вклучување на студентите, идните лекари во процесот на справување од коронавирусот. -Во услови кога се соочуваме со најголемата светска здравствена криза, […]

СВЕТСКИ ДЕН НА ОДРЖУВАЊЕ ХИГИЕНА НА РАЦЕ – ВО КОВИД ПАНДЕМИЈАТА ХИГИЕНАТА НА РАЦЕ ЕДНА ОД ОСНОВНИТЕ ПРЕВЕНТИВНИ МЕРКИ ЗА ЗАШТИТА ОД ВИРУСОТ

Светскиот ден на одржување хигиена на рацете – 15 октомври, годинава се одбележува под мотото „Хигиена на рацете за сите“, со цел подигнување на свесноста и разбирањето за важноста од редовно и темелно миење на рацете со сапун и вода, како најлесен и најдобар начин за превенција од болести и спречување на ширење на инфекции.  […]