Day: септември 22, 2022

УСПЕШНО ИЗВРШЕНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ ОД ПОЧИНАТ ДОНОР- 46 ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ДОБИ НОВА ШАНСА ЗА ЖИВОТ

Рано утрово на Клиниката за државна кардиохирургија, 46 годишен пациент со тешка срцева болест доби срце од починат донор и нова шанса за живот. На Клиниката за урологија се направени и две трансплантации на бубрег кај млади пациенти со бубрежна слабост кои беа долги години на дијализа. Дополнително во наредните недели пациенти со коскени тумори […]

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ХРОНИЧНА МИЕЛОИДНА ЛЕУКЕМИЈА

Заедно со Здружението за помош на заболени од ХМЛ, како и Здружението за помош и поддршка на пациенти со хематолошки заболувања ХЕМА, денес заеднички го одбележуваме меѓународниот ден посветен на хроничната миелоична леукемија. -Овие лица не се сами во својата животна борба и имаат поддршка од целиот здравствен систем. Токму на Клиниката за хематологија е […]

ВО ТЕК ЕДУКАЦИИ ЗА СТАВАЊЕ ВО ФУНЦИЈА НА АПАРАТОТ ЗА ЗРАЧНА ТЕРАПИЈА ЗА ОНКОЛОШКИ ПАЦИЕНТИ ВО ГОБ 8 СЕПТЕМВРИ

Во ГОБ 8 Септември на патрониот празник на болницата беше презентиран проектот – воведување радиотерапија во оваа установа, ова беше повод за заедничкац посета заедно со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски. -Иницирана е постапка болницата да добие дозвола за радиотерапија и онкологија за поставениот акцелератор со врвна технологија за третман на малигните заболувања. Во моментот […]