Author: admin

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ВИ ПОСАКУВАМ ДОБРО ЗДРАВЈЕ, СРЕЌНА И УСПЕШНА 2020 ГОДИНА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче им ја честиташе новата 2020 година на сите граѓани, посакувајќи им добро здравје, среќна и успешна година. „Поминавме период исполнет со многу предизвици, но и со многу успешни проекти кои ни даваат мотивација за да продолжиме уште посилно следната година. Од првиот ден, на оваа Влада, и беше […]

ПРИВАТНИТЕ СПЕЦИЈАЛИЗАНТИ ЗА ПРВПАТ СЕ ПЛАТЕНИ ЗА СВОЈОТ ТРУД, ГИ ПОДОБРУВАМЕ УСЛОВИТЕ ЗА РАБОТА НА МЕДИЦИНСКИОТ КАДАР

Секој граѓанин има право да го искаже својот став преку разни иницијативи, протести итн. Правото на протест е неприкосновено право загарантирано со Уставот. Министерството за здравство, покажа дека има слух за подобрување на состојбата и условите за работа на медицинскиот кадар во Република Северна Македонија. Оваа Влада, во 2018 година за првпат ги плати приватните […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ОД УТРЕ ФУНКЦИОНИРА МИКРОБИОЛОШКАТА ЛАБОРАТОРИЈА ВО БОЛНИЦАТА „8 СЕПТЕМВРИ“

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и директорот на Градската општа болница „8 Септември“ Христиан Костов, денеска ја промовираа микробиолошката лабораторија, која од утре ќе биде пуштена во употреба и достапна за македонските осигуреници. „Од утре ќе биде во функција новата микробиолошка лабораторија, со што ќе може да се употребува за анализа на податоци. […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: РЕКОНСТРУИРАВМЕ ПОВЕЌЕ ОД 10 ЈАВНО-ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ НИЗ ЦЕЛАТА ДРЖАВА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче изјави дека она што е зацртано на почетокот на мандатот, во голема мера е реализирано. Една од главните цели беа капиталните инвестиции и реконструкциите. „Една од главните цели беа капиталните инвестиции и реконструкциите. Така, годинава, целосно се реконструираа Одделението за интензивна нега на Клиниката за неврохирургија, Клиниката за […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ ГИ ПОСЕТИ ДЕЧИЊАТА КОИ СЕ ЛЕКУВААТ НА ХЕМАТО-ОНКОЛОШКОТО ОДДЕЛЕНИЕ И ИМ ПОДАРИ НОВОГОДИШНИ ПАКЕТЧИЊА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, попладнево ги посети дечињата кои се лекуваат на хемато-онколошкото одделение на Клиниката за детски болести и им подари новогодишни пакетчиња. Наместо чоколади кои во моментов не е препорачливо да ги консумираат, предновогодишните пакетчиња им беа спакувани со содржина на боенки, сликовници, фломастери и мрсни боички како донација од […]

ДИРЕКТОРОТ ВАСЕВ: НАБАВЕНИ НОВИ 30 БИОЛОШКИ ЛЕКОВИ И ПСИХОЛОШКА ПОДДРШКА ЗА ОНКОЛОШКИТЕ ПАЦИЕНТИ

Директорот на Универзитетската Клиника за радиотерапија и онкологија д-р Нино Васев, утрово гостуваше во утринската емисија телевизија Сител, каде разговараше за набавените нови 30 биолошки лекови и психолошката поддршка за онколошките пациенти.   „Оваа година ја завршуваме оптимистички, веќе пет месеци имаме нови биолошки терапии за 30 видови на лекови, што е еден наш голем […]

БУЏЕТОТ ЗА РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ Е ДУПЛИРАН, ВО 2020 ПРЕДВИДЕНО Е ДА ИЗНЕСУВА 527 МИЛИОНИ ДЕНАРИ, ВО 2017 ИЗНЕСУВАЛ 213 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Министерството за здравство води вистинска грижа за пациентите со ретки болести. Покрај воведувањето на новите лекови и овозможувањето на потребната терапија за пациентите, воспоставувањето на електронски регистар за оваа група на пациенти, исто така во континуитет се зголемува и буџетот за ретките болести. Во 2020 година, предлог-буџетот за ретките болести е дуплиран и предвидено е […]

ВОВЕДОВМЕ 6 НОВИ ЛЕКОВИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКИ БОЛЕСТИ

Министерството за здравство, во изминативе две години направи значајни подобрувања за лицата со ретки болести. Воведени се шест нови лекови, за пациентите со: спинална мускулна атрофија, фамилијарна амилоидна полиневропатија, апластична анемија, ампуларна и таблетарна терапија за пациентите со Гоше и лек за терапија за пациентите со идиопатска белодробна фиброза. Минатата година, за првпат беше воспоставен […]

ПРИВАТНИТЕ СПЕЦИЈАЛИЗАНТИ – СТОМАТОЛОЗИ ОД КОНКУРСИТЕ 2018 И 2019, КОИ ИЗРАЗУВААТ ИНТЕРЕС ЗА МЕСЕЧЕН ПАРИЧЕН НАДОМЕСТОК ДА ДОСТАВАТ ДОКУМЕНТАЦИЈА ПРЕКУ АРХИВА ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО

Приватните специјализанти – стоматолози од конкурсите 2018 и 2019, кои изразуваат интерес за месечен паричен надоместок да достават документација преку архива во Министерство за здравство. Специјализантите треба да достават: – Пополнет формулар (во прилог) – Потврда од агенција за вработување доколку се невработени или М1/М2 образец доколку се вработени – Копија од решение за специјализација […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ ОД ВЕЛЕС: НЕМА ПОВЕЌЕ ДОМАШНИ АПТЕКИ, ЛЕКОВИТЕ СЕ ДОСТАПНИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛИОТ МЕСЕЦ

Министерот за здравство доц д-р Венко Филипче, денеска оствари средба со Здружението на пензионери во Велес, на која разговараа за мерките и активностите што Министерството за здравство ги спроведува со цел унапредување на здравствениот систем во Република Северна Македонија. „Со укинувањето на квотите на рецепт, пациентите имаат достапни лекови во секое време, на почетокот, на […]