Author: Daniela Aleksoska

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО НА РОМИТЕ

Mинистерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска се обрати на конференцијата „Здравјето на Ромите: Пристап, предизвици и можности за подобрување“, во организација на Фондацијата Отворено општество. Министерот посочи дека во рамки на превентивните редовни програми на Министерството за здравство, за Ромите се предвидени бесплатни прегледи за време на бременост, бесплатни лабораториски испитувања доколку немаат здравствено […]

ОТВОРЕН 39. СОСТАНОК НА ОДБОРОТ НА ГЛОБАЛНИОТ ФОНД ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ, МАЛАРИЈА И ТУБЕРКУЛОЗА

Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев и министерот за здравство д-р Венко Филипче го отворија 39. состанок на Одборот на Глобален Фонд за борбата против ХИВ, туберкулоза и маларија пред 300 делегати од целиот свет. -Крајно време е да обезбедиме средина, која нема да ги осудува ниту, пак, ќе ги дискриминира лицата болни од ХИВ […]

КЛИНИКАТА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЈА ПРОГЛАСЕНА ЗА ЦЕНТАР ЗА ИЗВОНРЕДНОСТ

Државниот секретар, д-р Владимир Милошев денеска учествуваше на промоцијата во организација на Универзитетската клиника за ендокринологија, дијабетес и болести на метаболизмот по повод нејзино прогласување за Центар за извонредност во грижата за дијабетесот во рамки на Интернационата федерација за дијабетес. Дијабетесот е хронично заболување кое зема сè поголем подем во светот, но и кај нас […]

ДИЈАЛОГОТ ЗА ОДРЖЛИВОСТ, ТРАНЗИЦИЈА И КОФИНАНСИРАЊЕ ЗА ХИВ, ТБ И МАЛАРИЈА

Се одржа дијалог за одржливост, транзиција и кофинансирање за ХИВ, ТБ и маларија. Покрај министерот за здравство д-р Венко Филипче, на конференцијата учествува и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, претставникот на граѓанските организации Андреј Сенихин, директорот на Глобален Фонд Питер Сандс, како и Метју Мекгрегор и Марк Едмонд, претставници на Глобален Фонд. 

СОСТАНОК НА МИНИСТРИТЕ ЗА ЗДРАВСТВО НА ЈИЕ И СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА 39. СОСТАНОК НА ОДБОРОТ НА ГЛОБАЛЕН ФОНД ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ, МАЛАРИЈА И ТУБЕРКУЛОЗА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче го отвори состанокот на министрите за здравство на Југоисточна Европа, што се одржува денеска во хотелот Александар Палас во Скопје. Поздравно обраќање имаше и  Питер Сендс, извршен директор на Глобалниот Фонд за борба против ХИВ, маларија и туберкулоза.  На состанокот учествуваат министри за здравство и високи државни претставници на […]

НОВА СИСТЕМСКА МЕРКА ЗА ДОМАШНА ПОСТОПЕРАТИВНА ГРИЖА ЗА ОПЕРИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ

Министерството за здравство почнува со нова системска мерка за развој на вонболничка (домашна) постоперативна грижа, информира денеска на прес-конференција државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев. Сите јавни здравствени установи каде што се вршат хируршки интервенции се опфатени со овој проект, а оперираните пациенти се тие кои ќе имаат најголема корист. – Целта […]

НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ОД ПРОЕКТ ХОПЕ ЗА ГИНЕКОЛОГИЈА – ЧАИР

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска ја посети Специјалната болница за гинекологија и акушерство-Чаир по повод обезбедена нова медицинска опрема од Проект ХОПЕ. Опремата е обезбедена во рамки на проектот „ПериМак“, инициран како партнерство за унапредување на здравствената заштита на мајките и децата. Станува збор за поголем број апарати, меѓу кои: апарат за скрининг […]

РАБОТНА ПОСЕТА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И КОСОВО ВО ОБЛАСТА НА ЗДРАВСТВОТО

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, придружуван од заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, државниот секретар, д-р Владимир Милошев, директорот на ФЗОМ, Ден Дончев, директорот на ФЗОМ, Орхан Рамадани, се сретнаа со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово, придружуван од косовска делегација. За време на официјалната посета министрите за здравство од Република […]

КОНГРЕС НА МАКЕДОНСКОТО ДРУШТВО НА ОРТОПЕДИ И ТРАУМАТОЛОЗИ – МАДОТ

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, се обрати на отворањето на четвртиот конгрес на Македонското друштво на ортопеди и трауматолози – МАДОТ.  Д-р Милошев потенцираше дека заедничка визија на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство е изградба на достапен и квалитетен систем на здравствена заштита за секој граѓанин. Во таа […]

ОБУКИ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА BASIC LIFE SUPPORT

Како резултат на одржаната средба на министерот за здравство, д-р Венко Филипче со Здружението на медицински сестри на Република Македонија, техничари и акушерки на Македонија и Здружението на анестезиолози, неделава стартуваа обуките за медицински сестри за постапување при животозагрозувачки состојби (Basic Life Support), како прв чекор во континуираниот процес на едукација. Во текот на оваа […]