Author: Daniela Aleksoska

РАБОТНА СРЕДБА СО СЕКРЕТАРИЈАТОТ ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА

Министерот за здравство д-р Венко Филипче и вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи на денешната средба разговараа за предизвиците на здравствениот систем, предвидените реформи, како и можноста за соработка меѓу Министерството за здравство и Секретаријатот за европски прашања, особено во делот на странската помош наменета за здравствениот систем. Приближувањето кон Европската Унија, не значи само […]

ПРВОРОДЕНОТО БЕБЕ ГОДИНАВА Е ЖЕНСКО

Mинистерот за здравство, д-р Венко Филипче, градоначалникот Петре Шилегов и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска во Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство го посетија првото бебе кое се роди во Новата 2018 година.

ПОСЕТА НА КБ ШТИП И БОЛНИЦАТА ВО КОЧАНИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со државниот секретар д-р Владимир Милошев ја посетија Клиничката болница во Штип и Општата болница во Кочани. Во рамки на посетата на КБ Штип, министерот изврши увид во изградбата на новиот објект и потенцираше дека новата болница ќе биде завршена и опремена во текот на 2018 година, а […]

ЌE ЈА ВРАТИМЕ ДОВЕРБАТА НА ГРАЃАНИТЕ ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ, ЛЕКАРИТЕ ЌЕ РАБОТАТ ПОДОСТОИНСТВЕНО

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче , на денешната прес-конференција, што се одржа во просториите на Владата на РМ информираше за поглавните приоритети и проекти, што се иницираат во Министерството за здравство, а дел од нив се веќе почнати со реализација. Од мојата претходна позицијата како советник на претседателот на Владата за здравство ќе ве […]

НОВИНИ НА КЛИНИКАТА ЗА ПУЛМОЛОГИЈА ЗА ПОЕДНОСТАВЕН ПРИСТАП НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО ЗДРАВСТВЕНИ УСЛУГИ

Заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, денеска, ја посети Клиниката за пулмологи и алергологија во Скопје, каде заедно со директорот на клиниката, д-р Дејан Докиќ се одржа прес конференција на која беше информирано за повеќе технички и организациски промени, направени во оваа здравствена установа во изминатиот период, со кои во голема мера се поедностави […]

НОВИ ДОКУМЕНТИ НА ВЕБ СТРАНАТА ЗА ПОГОЛЕМА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ

На веб страницата на Министерството за здравство за првпат се објавени и достапни повеќе документи и информации од јавен карактер, со цел унапредување на транспарентноста и отчетноста, а согласно одлуката на 34. седница на Владата со која институциите се задолжуваат јавно, преку официјалните веб страници да објават документи од делокругот на работа. Објавените документи се […]

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ХИВ/СИДА

Министерството за здравство за заштита на населението од ХИВ инфекција за 2017 година има обезбедено вкупно 27.000.000 денари, додека буџетот за 2018 година е значително поголем, односно изнесува 95.000.000 денари. Се планира околу 40.000.000 денари да ги покријат трошоците за АРВ терапија, додека останатите средства од овие 95 милиони се за превентивни активности на здравствените […]

ЛИСТА НА ЗЕМЈИ ОД КОИ СЕ НАБАВУВААТ ВАКЦИНИ ЗА ИМУНИЗАЦИЈА НА ДЕЦАТА

Почитувани, со оглед дека секојдневно добиваме прашања од родители поврзани со вакцините, во продолжение ги објавуваме земјите од кои се набавуваат вакцините кои се употребуваат за имунизација на децата во РМ.

ОБУКИ ЗА НАЈНОВИ МЕТОДИ ЗА КЛИНИЧКА ДИЈАГНОСТИКА

Денеска во хотел „Александар Палас“ во Скопје, заменик министерот за здравство д-р Гоце Чакаровски ги поздрави присутните гинеколози, акушери, педијатри, неонатолози, интензивисти и медицински сестри од цела држава, кои се дел од обуките што се одржуваат во следните неколку дена за најнови методи за клиничка дијагностика, за пред и постнатална грижа. Обуките ги одржуваат истакнати […]

ЗАЕДНИЧКО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛАТА ЗА ГРИЖА НА СТАРИ ЛИЦА

Одржана заедничка прес конференција на Црвен крст на РМ, Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика и амбасадата на Република Австрија, во рамки на одбележување на неделата за грижа за стари лица. Имајќи го во предвид глобалниот тренд на продолжување на животниот век, Министерството за здравство ја поддржува иницијативата за отворање сервиси за […]